16/9/09

Entrevista d'Artur Mas a “El matí de Catalunya Ràdio”


- Que jo no fos a Arenys no vol dir que CiU no hi fos. Sí que hi érem, hi havia gent que representava els dos partits.
- Com ja vaig escriure fa temps, defensem el dret del poble de Catalunya a decidir. Si Catalunya és una nació, com diu el nostre Estatut, no una província, ni una regió, ni una comunitat autònoma, no es pot tenir por a que els catalans decideixin. Però un país no pot avançar en cap tema si no té majories àmplies al darrera. Cal identificar els temes en que és possible tenir aquestes majories.
- Els ajuntaments no poden fer les consultes, perquè seria una il·legalitat. No cal estavellar-se expressament. Quan hi hagi una entitat que vulgui fer una consulta, cada grup municipal de CiU decidirà si ho recolza, però a nivell general el que dic és que acompanyarem aquests processos, perquè no tenim por que la gent parli. El que es va fer a Arenys no es pot dir que fos il·legal.
- De moment Laporta només ha fet declaracions. No em consta que tingui intenció evident de fer política. Mai li he ofert que s’incorporés al projecte de CiU. Ara té una responsabilitat important, i li queda temps per davant.
- Però tot això és marejar la perdiu. Ara el gran tema és que tots els països de la UE comencen a sortir de la crisi, però l’Estat espanyol i amb ell Catalunya som els cuers. Això sí que és un problema real.
- No coneixen el projecte de pressupostos de l’Estat, i per tant és prematur dir si el recolzarem. Però Zapatero encara no ha concretat la pujada d’impostos, i si la seva manera de lluitar contra la crisi és aquesta votarem en contra. També si els pressupostos recullen el finançament insuficient que van pactar amb el tripartit: resulta que era l’acord del segle i les famílies catalanes son les úniques de l’Estat que han de posar diners pels ordinadors de la canalla. La licitació a més ha caigut un 40%.
- Amb Zapatero la relació és freda, i hi ha desconfiança respecte als actuals dirigents del PSOE. Tot és tàctica, improvisació, frivolitat, i populisme de baix to. H portat a una situació d’impasse i de reculada. En mans d’aquests dirigents no hi ha projecte ni rumb. Govern espanyol és vaixell a la deriva i sense capità.
- Si el tripartit torna a sumar es tornarà a fer. No és un problema d’amistats. Però estic convençut que el tripartit no sumarà, perquè la gent de Catalunya es mobilitzarà per a que hi hagi un canvi. El projecte de CiU pot donar solidesa, serietat, rumb i lideratge. És necessari i fins i tot és urgent.
- David Madí portarà la campanya. Tenint en compte que falta un any i que cada campanya és diferent. En parlem molt poc perquè falta molt de temps.
- A diferència del PSOE, la relació amb ERC a nivell personal és millor del que havia estat, cosa que no presuposa res. El tems ho dirà. Amb Puigcercós potser hi ha un nivell de diàleg que amb Carod no hi era. Però després de dos tripartits, si la direcció d’ERC el pot tornar a fer el farà. Amb el PSC la relació és freda, però amb Montilla hi parlo de tant en tant. Hi hem pactat la LEC, que no és cap tonteria.
- Els tres partits son al goven i volen actuar com si estiguessin a la oposició: el PSC fa el mateix respecte al govern central, on hi té ministre, el mateix que ERC i ICV fan respecte al tripartit. Aquests partits no poden inspirar la confiança que cal per governar en moments difícils.
- Castells té instruments per aplicar les seves idees: el govern, el govern central, 25 diputats al Congrés... A banda d’explicar el que cal fer, pensa fer alguna cosa concreta? Aquí fan discursos i tenen el govern; allà no fan res i també son al govern.
- El notari o el repetirem perquè cada moment és diferent.
- Cal una majoria parlamentària sòlida per tenir el lideratge que cal per aixecar el país. CiU anirà amb un programa clar i reclamant la força per aixecar el país. Ara ens juguem llocs de treball, empreses, present i futur, no marcs teòrics. La resta estan superant la crisi i nosaltres no.
- Tres coses que cal fer per superar la crisi: 1) Estimular l’estalvi, la inversió i el consum: Per a això, cal reduir la pressió fiscal, com han fet França i Alemanya. Si fem dèficit, fem-lo per estimular l’economia. 2) Reduir les despeses de l’administració. 3) Que la Generalitat faci la inversió pública que cal fer. L’Eix Transversal està aprovat el desdoblament i està aturat. El govern pot compartir el risc de finançar inversions de les empreses amb un sistema d’avals potent.
- A d’altres països els hi va millor perquè tenen lideratge i afronten la realitat prenent decisions difícils, assumint el risc d’equivocar-se. I aquí tenim ja ja je je, populisme, frivolitat, i les coses estan com estan.