9/9/11

Oriol Pujol ens parla sobre el "Pacte Fiscal"


Presentació de Joan Mora

Intervenció d'Oriol Pujol




Torn de paraules


Joan Mora finalitza l'acte


Aquesta tarda ha estat a Mataró Oriol Pujol per parlar sobre el Pacte Fiscal. Si voleu llegir la nota de premsa:

Oriol Pujol: "La nostra lluita és la batalla pels nostres diners"
Afirma que “el que és Alemanya per al conjunt d’Europa, és Catalunya a nivell estatal; amb una diferència, que ells tenen poder polític i nosaltres no”
El president del Grup Parlamentari de CiU al Parlament de Catalunya i secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol ha afirmat que “la nostra lluita és la batalla pels nostres diners”. Així ho ha manifestat en una xerrada-col.loqui sobre el “El Pacte Fiscal” que ha ofert a la Sala d’Actes de La Caixa Laitetana de Mataró, acompanyat i presentat per l’alcalde d’aquesta ciutat, Joan Mora.
Davant un auditori ple, Oriol Pujol ha anat desgranant la necessitat que Catalunya aconsegueixi un Pacte Fiscal equiparable al concert econòmic basc que acabi amb l’espoli fiscal que viu el país i per això ha anat desgranant el  “com”, el “què” i el “per què”.
Oriol Pujol ha assegurat que el gran èxit del plantejament del pacte fiscal és que no és patrimoni de CiU sinó de tots, perquè en el conjunt del país està molt solidificat i “perquè la crisi econòmica, malgrat no tenir cap bondat, sí que ha posat sobre la taula la necessitat urgent de tenir un pacte fiscal”. “Per què?”, ha preguntat Pujol, “Doncs perquè la solidaritat té un límit en el temps i en la quantitat, perquè volem autogovern i no n’hi ha sense autonomia financera i pels mateixos motius que ho fa Alemanya. El que és Alemanya en el conjunt d’Europa, és Catalunya a nivell estatal. Amb una diferència: que ells tenen poder polític i nosaltres, no”.
El president del Grup Parlamentari ha argumentat que "sense aquesta capacitat financera se’n resenteix el país" i per aquest motiu “la nostra lluita durant els propers anys, és la batalla pels nostres diners”.
Pujol ha criticat que tant PSOE com PP diguessin que el pacte fiscal per a Catalunya és impossible perquè cal canviar la Constitució: “Ja dèiem que això no era cert, però en el cas que fos així, en 15 dies han canviat la Constitució quan abans era intocable”. En aquest sentit, ha recordat que per aconseguir el pacte fiscal per a Catalunya no és necessària cap reforma constitucional, sinó de la LOFCA o a través de l’article 105.2. “En el com jurídic no hi ha cap problema perquè tot és tocable si hi ha voluntat política, però no hi ha voluntat política i, per tant, ho hem de guanyar amb fortalesa interior i amb passos lents, però ferms i segurs que no tinguin marxa enrere”.
El secretari general adjunt de CDC ha afirmat que “en el conjunt del canvi del país, que hi és, hem canviat l’actitud sobre com plantegem la relació amb el conjunt de l’Estat” i si mai hi ha algun acord amb algun govern és perquè el problema català està resol i això vol dir el seu finançament”, perquè “ja no fíem".