19/3/11

Emoció a la presentació de Elisabeth Eidenbenz, Més enllà de la maternitat d'Elna, d'Assumpta Montellà




Sortint de l'Ajuntament, he anat a veure als companys a la Carpa que teníem a Santa Anna i, tot seguit, cap a la presentació del llibre d'Assumpta Montellà, Elisabeth Eidenbenz, Més enllà de la maternitat d'Elna.
No ha estat una presentació normal sinó un relat que m'ha fet emocionar.  L'Assumpta ha anat explicant com s'ho va fer per, primer conèixer què va existir la Maternitat -i la Bethli- i després què hi havia darrera d'aquella dona tant forta i idealista.  Com de mica en mica la va anar captivant fins que va poder entrar en el seu mon i, així, conèixer-la millor perquè, sobretot, li expliqués tota la història i li proporcionés tota la informació que guardava gelosament a casa seva, a Viena.
M'ha fet emocionar i m'ha saltat alguna llàgrima. No és broma.  L'Assumpta ho explica amb tanta precisió i passió que et sembla que revisquis aquella injustícia.
Molt important, saber que la història no s'oblidarà perquè l'ha documentat plenament, perquè estic segur que es trobarà la manera de que no desaparegui la pròpia casa de la Maternitat, i perquè esperem que alguna cosa més que un parell de llibres i tants articles com s'han fet ens ajudin a fixar un capítol fosc de la nostra història i de la dels nostres veïns del nord.  Una vegada més, s'hi escau allò de que qui no coneix bé la pròpia història està condemnat a repetir-la.
Gràcies Bethli. Gràcies Assumpta.