25/7/12

Les Santes, la nostra Festa Major









  
  

  



Avui ha estat un dia intens. Al matí he estat a la Missa per celebrar la diada del patró de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.

A la tarda i des del mateix Hospital de Sant Jaume, els més de 30 músics de la Banda de l'Agrupació Musical del Maresme ens han ofert un tradicional concert de Les Santes (pasdobles, música disco versionada...). Més tard, les diferents comparses han iniciat el seu recorregut des de diferents indrets per arribar a l'Ajuntament. El Drac i el Dragalió han sortit des del carrer Pujol, la Momerota i Momeroteta des de la Pl. de la Peixateria, les Diableses i els Tabalers del Maresme venien del carrer Sant Josep i finalment els Nans i la nostra estimada Família Robafaves des del carrer Bonaire. Mentrestant l'Àliga i els Ministrils els esperaven des de l'Ajuntament. 

Una vegada erem tots, i quant dic tots, no només vull dir les comparses amb els seus músics sino també tots els pares, mares, nens, nenes, avis, àvies, tiets, tietes,... que han volgut ser un altre any davant de l'Ajuntament  per sentir el pregó de la Crida de Festa Major:

Mataronins, Mataronines:

Ja són aquí! Ja hi tornem a ser!

Comandats per la mà enèrgica d’en Robafaves ja estem apunt per dansar sota la seva capa i acompanyar a tota la família pels carrers de la ciutat. Enguany també mimant l’Àliga que està d’aniversari.
Ja tenim a punt el barret, el mocador, les bambes i la samarreta de màniga llarga per gaudir de la pluja d’espurnes del correfoc.

I és que aquesta nit anirem preparats, perquè ens estimem la Nit Boja!!! Que no ens la prenguin!!! Aquesta nit ni una ampolla de vidre al carrer! Cuideu-vos-en!!

Perquè volem el Desvetllament a la Riera... Com sempre!

Perquè volem saltar amb el bequetero sense empentes.... Com sempre!

Perquè volem comptar fins a quinze, a la gatzoneta i amb seguretat pels nostres fills... Com sempre!

Perquè volem respecte i admiració per les nostres figures... Com sempre!

Mataronins, això és cosa de tots! Les nostres tradicions només ens tenen a nosaltres per protegir-les!   Som-hi!!
Malauradament el País tampoc té a ningú més que el defensi! Aquesta setmana l’han ferit greument a l’Alt Empordà! Algú li ha volgut fer mal i s’ha endut vides per endavant! Als empordanesos els dic que MATARÓ és al seu costat, que tenen tota la nostra solidaritat i, des d’aquí el nostre més sentit record!

Ha estat un any difícil per Catalunya i també per Mataró. Talment com en el mite de Sísif, sembla que estem condemnats eternament a empènyer una roca enorme fins al capdamunt d’un pendent i quan per fi arriba a dalt... la roca cau pel seu propi pes i hem de tornar a començar. Lluitem contra els elements i no ens en sortim. Cal que deixem aquest llast que arrosseguem i emprendre el nostre propi camí. Sabem la ruta, però necessitem la voluntat i complicitat de tothom per vèncer els perills i amenaces  del viatge.

Cal generositat i responsabilitat. A Mataró ja estem demostrant que si volem,  podem treballar tots plegats per la Ciutat.

Malgrat tot us ben asseguro que ens en sortirem.  Els mataronins i tots els catalans som gent de feina, gent acostumada a vèncer les fatalitats i les dificultats. Anirem endavant!. Caldrà molt d' esforç,  valentia, honestedat  i ser agosarats.  També haurem de  fer sacrificis, i els que estem al balcó hem de ser els primers en donar exemple, però us asseguro que si ens conjurem ferms en el nostre propòsit llaurarem un futur d’esperança i llibertat pels nostres fills. Per una societat millor!

Mataronins i  Mataronines. Que sonin les gralles i els flabiols,  Que s’encenguin les metxes, que es tenyeixi el cel de pólvora...

Glòria Les Santes,

Visca Catalunya lliure!