22/1/10

Artur Mas, a Mataró per escoltar.

Ha vingut per dinar amb gent d’empresa. Havia de ser un dinar amb gent diversa i no gaire ampli, amb la finalitat de que tothom pogués parlar i exposar la seva visió. Per la seva experiència anterior a la política, a en Mas no li costen gens aquestes situacions i són de les que se’n pot extreure més conclusions. Es tractava de no enraonar gaire, escoltar molt i crec que ha estat així.

Cadascú s’ha presentat a sí mateix i hem tingut un debat interesantíssim que, en algun moment, m’ha costat de controlar perquè tothom volia intervenir, tot i que les cartes i proximitat de l’Artur ho han simplificat molt. Hem acabat molt més tard del previst però si es tractava de posar sobre la taula el que pensava cadascú, em sembla que s’ha aconseguit.

Han sortit temes com la solvència de l’administració en el sentit dels endarreriments en el pagament (dèficits de les administracions), la paralització del consum en el mercat estatal, l’alta mortalitat de micro-empreses (s’ha parlat d’un 30% menys de nòmines en aquests tipus d’empreses), la necessitat d’afrontar una reforma social en el sentit d’incentivar la contractació laboral per a rebaixar l’alt índex d’atur, dels problemes que podem tenir en el futur degut a que estan desapareixent clusters industrials (tèxtils i altres) que dificultaran moltíssim la recuperació econòmica d’alguns sectors, de la necessitat de fer polítiques valentes que generin confiança en el consumidor/elector per tal d’activar el consum de qui no està patint la crisi i així iniciar la cadena, d’eliminar un excés d’administracions i regulacions que creen inseguretat jurídica, de mirar com es podria garantir que se superin els problemes de finançament i el tancament de crèdit per part de la gran banca, de la morositat, dels impagaments, de la rigidesa d’algunes clàusules de convenis col•lectius que impedeixen motivar en funció d’objectius personals, dels problemes específics dels treballadors autònoms, de la formació, de les dificultats de la recerca i la relació entre Universitat/Empresa/Centres tecnològics (transferència tecnològica) , de la necessitat de que Catalunya compti amb un Pla estratègic Industrial, el paper de l’Institut Català de Finances, ... i també de la necessitat d’actuar sobre valors i actituds, sobretot a nivell escolar, per a retornar l’esperit de sacrifici, la meritocràcia, i un retorn als veritables valors tradicionals que han fet aquest País i que, avui, amb una globalització tant important, necessita urgentment la recuperació d’un nivell major d’esforç col•lectiu.
.
Evidentment, la situació econòmica actual ha marcat molt però no he notat defalliment ni pessimisme generalitzat sinó ben al contrari. Hi ha hagut l’exigència de que els polítics estiguin a l’alçada del que s’espera. Les empreses exportadores han explicat com, avui més que mai, la gran diferència dels mercats mundials respecte al de l’Estat fan que els estímuls vers la productivitat les faci ser cada dia millors i, aquest precisament, ha estat un altre eix de la conversa: la necessitat de que el País s’adapti a un sistema de compensacions en funció d’objectius de productivitat enlloc d’anar a remolc d’IPC,s que massa vegades falsegen la realitat i que no comporten cap millora en la competitivitat.

Abans de venir a Mataró
Al matí s’ha trobat amb empresaris a Alella i després ha estat a Vilassar de Mar on hem discutit el desafortunat tractament que s’està donant a la desaparició de sorra de les nostres platges. Un tema que portarà cua perquè els ports, que són molt importants, també afecten el litoral (si no es fan com cal o no es fa el que s’hauria de fer) i caldrà que trobem solucions imaginatives (com espigons submarins) que permetin que les regeneracions de platges durin a perpetuïtat enlloc de pocs mesos com ara. Segur que la solució seria molt més cara però si ha de ser definitiva, valdrà la pena. Tots sabem el comportament del mar en funció dels temporals i, per tant, no podem llençar diners de la manera que s’està fent. Senzillament és inacceptable.
.
Tot seguit, hem vingut cap a Mataró. Havíem compromès una entrevista pel programa Tribuna de Televisió de Mataró que, com sabeu, aquests dies està fent moviments amb MD. Total, que hem gravat al Centre Cívic del Pla d’en Boet una llarga xerrada amb Manel Roca i que s’ha passat aquest vespre mateix.