5/2/10

Medalla de la Ciutat pel Centre Catòlic de Mataró

Ahir, al Ple, també es va atorgar per quasi unanimitat (crec que la CUP es va abstenir) la Medalla de la Ciutat pel Centre Catòlic.

Vaig prendre un moment la paraula per donar la enhorabona a aquesta més que centenària entitat que tanta feina ha fet i fa per Mataró.

En Marcel Martínez, bon coneixedor de l'entitat, havia preparat un petit discurs i per errada meva, no ho vaig saber fins que vaig prendre la paraula i ja no vaig ser a temps de reaccionar (de vegades, aquestes coses passen)

Per tant, amics i amigues del Centre, aquí us el deixo, amb el reconeixement de CiU a la vostra tasca.

En Centre o Círcol Catòlic de Mataró, la mes antiga entitat mataronina sense afany de lucre encara viva, fou fundada el 1r de novembre del 1884 per persones d’àmplia sensibilitat social-cristiana, cultural i mataronina, va constituir i constitueix encara un centre d’activitat que ha reunit i reuneix a molta gent dintre la cultura i l’esport i altres activitats socials.

Aquestes activitats promogudes com a seccions autònomes però dintre de l’entitat, estan plenes de vida i activitat. L’Associació esportiva, potenciadora del bàsquet local, l’escola de música, amb col·laboració amb el Conservatori del Liceu; l’acadèmia Balmes que des de molts anys ha acollit a milers d’alumnes mataronins i, especialment, les activitats culturals de la seva secció teatral Sala Cabanyes i els seus Pastorets, Patrimoni cultural de la ciutat.

La major part d’actors locals que han triomfat en el mon artístic general, han sorgit de la Sala Cabanyes del Centre Catòlic.

A més dels citats, moltíssimes activitats socials, recreatives i culturals han tingut acollida en els locals del centre, sota el seu patrocini o col·laboració com és notori i sabut.

L’activitat desenvolupada des de 125 anys, solament interrompuda per la guerra civil és i ha estat un referent per la ciutat, que ha mantingut en tot moment la seva voluntat de servei, sense cap afany de lucre ni distinció de classes, amb la fidelitat al seu mataronisme i a la seva catalanitat intrínseca en tot moment i circumstàncies.

El que s’ha fet i encara es fa des del Centre Catòlic, ocupa un dels capítols més extensos de la vida social, cultural i pública de Mataró.

Hi ha hagut i continua havent-hi molts col·laboradors anònims i generosos.

Destaquem l’esforç dels seus directius en el llarg dels 125 anys de vida. La majoria ja desapareguts, el Sr. Cabanyes, fundador; el Srs. Boixet, Peradejordi, Colomer, etc. Però hem de recordar una especial figura que molts hem conegut, el Sr. Jesús Segura, que com a President del Centre o del Patronat de la Sagrada Família, propietari de l’edifici, va estimar tant l’entitat com a la seva pròpia família i que s’hi va entregar en cos i ànima. Els actuals directius i els que ho han sigut i estan entre nosaltres, mereixen també el reconeixement de tots. Mai han defallit en la seva tasca.

Creiem just un reconeixement públic a favor de l’entitat més antiga de la ciutat que està en vida i que tant ha fet per ella i continua fent, amb el desig que continuï per molts anys amb les seves activitats.