19/4/11

Entrevista a l'avui i el punt


El diari AVUI i EL PUNT publiquen aquesta entrevista, feta la setmana passada.

“Sóc persona de consens i d'allargar la mà”
Joan Mora manté obertes totes les possibilitats de pacte excepte un hipotètic acord de govern amb el PSC perquè són hereus d'un model de ciutat caduc
El candidat manté que ara hi haurà dues opcions: continuar amb “les mateixes maneres de fer política” o apostar per “un projecte il·lusionador” que lidera la federació nacionalista
Després de molts mandats a l'oposició, CiU es veu amb cor d'aconseguir aquest cop l'alcaldia de Mataró. Per fer-ho referma la confiança en l'empresari Joan Mora.
La consigna aquestes municipals és fer fora el PSC del govern?
No, és un canvi de maneres de fer respecte del partit socialista.
La marca CiU els ajudarà aquesta vegada més que mai?
Per a nosaltres, la nostra centralitat és un gran valor. La gent percep que és una marca que suma i que està en positiu.
No estan pecant de massa eufòria a CiU?
La meva feina és abaixar sempre el to de l'equip. El que em diuen és que mai estic content i que quan encara no hem celebrat una petita victòria ja estem treballant per una propera etapa. Prefereixo el caràcter de Guardiola que el caràcter de Mourinho.
Què creu que ha canviat perquè el votant socialista us vulgui donar suport ara?
Qui ha governat tot aquest temps té la sensació que coneix tant la ciutat i domina tant els temes que ja no necessita escoltar el ciutadà. Amb això s'ha tallat el cordó umbilical amb el batec del poble. La gent ha vist que som seriosos, que som una alternativa real i que representem el canvi.
Però els tres socis de govern diuen que vostès han estat els culpables de crispar el mandat.
Aquest és un missatge que es deixa anar mandat rere mandat. És una manera de desqualificar quan el contrari et diu coses que no t'agraden. Sóc una persona de consens i d'allargar la mà.
Però amb l'alcalde Baron no s'ha entès mai.
Per desgràcia. Amb l'alcalde, es poden comptar amb els dits d'una mà les vegades que hem parlat, i això és trist. Aquest és un error que no penso repetir. El primer que faré si sóc el proper alcalde és trucar a totes les formacions polítiques per veure fins a quin punt podem treballar en favor de la ciutat.
Fa quatre anys va dir que no pretenia ser alcalde les 24 hores del dia i que ho combinaria amb la feina; ho manté?
Vaig dir que em dedicaria dos terços del temps a l'alcaldia i un a l'empresa privada, però avui he de dir que és pràcticament impossible. La meva única prioritat és Mataró i sé que com a alcalde m'hi hauré de dedicar al cent per cent. Però també sé que aquesta és una feina temporal i que vull retornar a la societat civil.
CiU té bones expectatives a Mataró; què farà si no es compleixen?
En aquests moments no concebem res més que uns bons resultats que ens permetin liderar un nou projecte polític.
Quins límits posarà a l'hora de pactar?
Aquesta ciutat necessita diàleg i consens, i arraconar aquesta manera de fer política que implica arraconar les forces que no formen part del tripartit. De la mateixa manera que durant el mandat hem fet acords amb totes les formacions polítiques, no ens hem tancat a cap força ni volem tenir les portes tancades amb ningú.
Fins i tot la sociovergència?
Parlar d'això és parlar d'un model concret que la ciutat no necessita. A Mataró hi ha dues opcions: la continuïtat del tripartit i la inèrcia amb la qual estem vivint o un projecte il·lusionador liderat per CiU.
Per què ha costat tant tancar un acord per a l'arribada d'El Corte Inglés?
L'acord amb El Corte Inglés el tenim des del primer dia, però ha quedat demostrat que hem arribat al final del mandat i encara avui no tenim el tema acabat des d'un punt de vista urbanístic i qui l'ha desentortolligat és CiU amb la Generalitat. Ens volien fer veure que el problema era judicial, quan és de mala gestió urbanística.
Si governa també haurà de fer retallades com a la Generalitat?
Segur que veurem ajustos econòmics, amb tot allò que sigui superflu per mantenir tot el que sigui essencial. Moltes de les coses que paga l'Ajuntament alegrement s'hauran de replantejar perquè potser no arribarem a tot. Per exemple, amb la televisió comarcal pública, crec que hem de recuperar l'esperit de l'antiga Televisió de Mataró; hi havia gent que hi anava a aprendre i no sé si es podrà mantenir una estructura directiva tan important.

La imatge del canvi
Joan Mora (Arenys de Mar, 1963) reivindica la necessitat d'un canvi de maneres de fer a l'Ajuntament. Creu que el principal objectiu amb vista al proper mandat és reactivar l'economia local i que l'administració serveixi com a plataforma per guanyar totes les oportunitats que es presentin en aquest sentit.