3/3/12

Patrimoni de molta vàlua (Acte institucional de celebració del desè aniversari dels Armats com a Patrimoni Cultural de la Ciutat)

El Saló de Sessinos de l'Ajuntament s'ha vestit de gala aquesta tarda amb motiu de l'acte de celebració del 10è aniversari dels Armats com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L'acte, que jo mateix he tingut l'honor de presidir juntament amb el president de l'entiat Jordi Llinàs, ha comptat amb la conferència del periodista mataroní Manuel Cusachs, així com la presència de representants de l'entitat i membres del consistori. L'any 2002, i després d'haver complert amb els condicionants exigits, els Armats -també dits Soldats de Pau- van rebre aquest preuat reconeixement que els distingeix i els manté arrelats al teixit associatiu de Mataró. Ells formen part del nostre patrimoni, actuen com ambaixadors de la ciutat i contribueixen també al seu desenvolupament econòmic.

Us adjunto la notícia que hem publicat al web de l'Ajuntament de Mataró i al web de CIU-Mataró.

Els Armats de Mataró celebren el X aniversari com a Patrimoni Cultural de la Ciutat

L’entitat és una de les més antigues de Mataró, amb més de 300 anys d’història


El Saló de Sessions de l’Ajuntament es va omplir dissabte de gom a gom per celebrar el X aniversari del nomenament de les desfilades dels Armats de Mataró com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’acte va estar presidit per l’alcalde, Joan Mora, i el president dels Armats de Mataró, Jordi Llinàs.


L’alcalde va destacar que hi ha poques entitats a Mataró que tinguin més de 300 anys d’història i va manifestar el seu recolzament i el de l’Ajuntament a una entitat que se sosté pel voluntarisme i l’entusiasme i que són ambaixadors de la ciutat i reconeguts arreu. Mora va deixar palès que els Armats de Mataró “són també un motor econòmic per a la ciutat” i els va dir que “teniu l’estima i l’admiració de tota la ciutadania”.

L’acte va comptar amb la projecció d’un vídeo que va fer un recorregut per la història en imatges dels Armats de Mataró i seguidament el periodista i historiador mataroní, Manuel Cusachs, va pronunciar una conferència en la qual va relatar els orígens i el camí fet pels Armats fins avui dia. Cusachs va afegir que d’aquí a 3 anys l’entitat celebrarà els 310 anys d’existència fet que podrien fer coincidir amb l’aparició d’un llibre que n’expliqués tota la seva història.

Armats de Mataró: Patrimoni Cultural de la Ciutat i Medalla de la Ciutat

El març de 1999 Armats de Mataró va sol·licitar el reconeixement de l’entitat com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’escrit que van presentar venia avalat per les signatures de més de 400 persones, 4 entitats ciutadanes, 2 partits polítics, un grup municipal i 20 regidors del Consistori. L’Ajuntament va respondre demanant que era necessari solucionar dos problemes que tenia l’entitat: un local adequat per a la seva vida associativa i l’ampliació de les activitats d’assaigs i representacions públiques com a fet cultural amb reconeixement ciutadà.

Una vegada superats aquests dos condicionants, Armats de Mataró, el 25 d’octubre de 2001, va demanar activar el procediment que va finalitzar amb l’aprovació, al Ple de març de 2002, que les desfilades dels Armats de Mataró formessin part del Patrimoni Cultural de la Ciutat.

El Ple d’abril de 2007 va aprovar per unanimitat atorgar la Medalla de la Ciutat als Armats de Mataró donada la transcendència cultural i social de les activitats que porta a terme aquesta associació. La proposta es va fer a instància dels escrits presentats per una quinzena d’entitats de la ciutat.

Antecedents de l’entitat

Armats de Mataró és una associació de caràcter cultural que té com a finalitat organitzar actes culturals, religiosos i d’esplai. Les seves activitats les fan principalment a la ciutat de Mataró i durant la Setmana Santa (processons, desfilades i representació del Misteri de La Passió). La primera prova documental de la seva existència data de l’any 1705.

L’entitat es va constituir com a associació sense afany de lucre l’any 1985 i mantenen la tradició de les desfilades de soldats romans a les processons de Setmana Santa a Mataró. A més de les tradicionals desfilades, els Armats participen en altres activitats com la representació de “La Passió, Jesús el Crist” des de l'any 1982 o l’organització a la ciutat l’any 2004 de la Trobada d’Armats que va aplegar més de 1.400 armats de 31 grups diferents. Aquests i altres fets els han fet mereixedors de diversos reconeixements entre els que destaquen la qualificació de “Soldats de Pau” per part de Joan Pau II l’any 1986 o l’Audiència Papal a Roma el 2008 en la qual van ser rebuts pel Papa Benet XVI, entre d’altres fets destacables.

L'Alcalde i president de CIU-Mataró, Joan Mora, co-presideix l'acte institucional dels 10 anys dels Armats com a Patrimoni Cultural de la Ciutat


L’acte va comptar amb la presència del periodista i historiador mataroní Manuel Cusachs, així com representats del govern, entre els quals els regidors Joaquim Fernàndez i Núria Calpe.

El Saló de Sessions de l’Ajuntament va acollir aquest dissabte a la tarda l’acte institucional de celebració del 10è aniversari els Armats de Mataró com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. L’acte, presidit per l’Alcalde i president de CIU-Mataró, Joan Mora, juntament amb el president dels Armats de Mataró, Jordi Llinàs, va comptar amb la intervenció del periodista i historiador Manuel Cusachs -qui va pronunciar una conferència sobre la història de l'entitat- així com representants dels Armats i del govern de la federació nacionalista.

En nom del consistori, l’Alcalde i president de CIU-Mataró, Joan Mora, va destacar la importància de mantenir viu un col•lectiu amb més de 300 anys d’història, i va destacar la tasca que l’entitat desenvolupa com ambaixadors de Mataró. Per Mora els Armats “són també un motor econòmic per a la ciutat” alhora que mantenen “l’estima i l’admiració de tota la ciutadania”.

L’any 2002 les desfilades dels Armats de Mataró van ser nomenades Patrimoni Cultural de la Ciutat, un reconeixement que se’ls va atorgar després que l’entitat hagués complert amb les demandes requerides: disposar d’un local social i haver ampliat les activitats d’assaig i representacions públiques. Enguany, i com a celebració d’aquest desè aniversari, els Soldats de Pau visitaran els amics de Torredembarra i mantindran les seves habituals representacions a Mataró per La Passió, l’Homenatge a la ciutat de Dijous Sant i la participació a la processó general de Divendres Sant.