28/2/14

Article per la revista de la Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza

Els anys de bonança són aquells d’aigües altes on la navegació és fàcil, on no es veuen els esculls. Per contra, en moments com l’actual on la crisis econòmica ha fet baixar el nivell d’un benestar que ara ens he sembla que tenia unes bases poc sòlides, és quan té més mèrit navegar. Els bons mariners coneixen els esculls, els fars, els vents, els estels...            

El vostre estel és aquella Maria de l’Esperança a la qual miren els cristians en moments de tribulació. El vostre far aquell galileu de Natzaret que porteu sobre les vostres esquenes en processó el Divendres Sant pel carrers de Mataró. Aquests són els referents que sense complexos i amb alegria presenteu als mataronins com a camins per a una vida amb un altre sentit.

Sé, pels moments que he compartit amb vosaltres, que no busqueu altra fi que la de ser confrares, és a dir de tractar-vos entre vosaltres “cum frates”, és a dir com a germans. Tractar-se, tractar-nos, com a veritables germans no és gens fàcil malgrat sigui de les poques coses a les quals val la pena apostar en aquesta vida. El vostre darrer Fi no fa soroll, perquè el Bé no fa soroll. Sense generositat, sense gratuïtat, sense paciència, sense contemplació de les coses belles no podrem sortir ni de les nostres crisis personals, familiars o socials.

Alguns pensadors actuals parlem de la societat com a desvinculada, líquida,  allunyada en extrem d’aquella definició tradicional que definia l’home com un ésser social per naturalesa. 

Dit d’altra manera aquesta expressió antiga, que l’home per pròpia naturalesa no pot sobreviure ni física ni anímicament sense els altres. Quantes tragèdies existencials no provenen de l’individualisme. És per això que el sol fet que una associació encapçali el seu nom amb el de Hermandad em sembla ja revolucionari, gairebé bé contra-cultural (i perdoneu-me l’expressió). Però vosaltres a més us poseu com a referents d’aquesta fraternitat els vostres patrons Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza. El vostre far i la vostre estel perquè aquesta fraternitat no perdi mai el seu rumb autèntic en els mars atribolats de la vida. 

Ser fidels a aquesta identitat és un repte que dona fruits abundants: Pensar a qui podem ajudar, qui ens necessita, on puc ser més útil, a qui puc donar la mà. Sortosament, Cerdanyola i per extensió tota la ciutat de Mataró té una entitat amb un objectiu tan senzill com valuós. Que la Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza sigui, com deia Sant Pau (2 Cor 4:7), vas de terrissa on dipositar el vostre gran Tresor.