28/4/08

22.4.8 ALFRESCO.COM

He estat tot el dia a la trobada Europea que www.alfresco.com ha fet a l’auditori de la Pompeu Fabra. M’hi vaig apuntar per varis motius: el primer perquè és una iniciativa que s’autoqualifica com l’alternativa open-source a MS Share Point i vaig seguint el fet tant de si és una alternativa al producte del gegant MS com el fet de veure com van evolucionant les iniciatives open-source. També seguim aquest producte perquè utilitza la mateixa tecnologia que, actualment, estem fent servir a l’empresa per el portal d’internet de l’ERP.
El primer que cal dir és que aquesta trobada es fa després de la que van fer a San José (Califòrnia) i amb un esperit absolutament global (evidentment en anglès). Hi havia empreses de tot Europa i amb una barreja d’usuaris, Partners Alfresco, i desenvolupadors i consultors. Per al meu gust, un poti-poti massa important fina al punt que, ells mateixos, van reconèixer que potser havien fet una agenda massa atapaïda i, per força, massa somera.
En definitiva, i per no entrar en temes tècnics –aquí no toca- el fet és veure com un producte neix directament amb un esperit molt diferent al que sempre hem estat acostumats aquí. És una empresa totalment nova, del 2005, amb capital risc al darrere, i que vol fer ombra a un gegant. Si ho aconseguirà o no ja es veurà però, de moment, tenen el model de l’open-source com a bandera de marqueting i com a reclam. Això vol dir que el que vol, es pot descarregar la versió Community (gratuïta) i si vol suport, pot comprar la versió Enterprise. Ara bé, tothom te accés al codi font i pot fer-hi millores o utilitzar-lo com millor li convingui. Així, tothom hi pot fer les seves aportacions i el producte podria créixer molt ràpidament i el que és més important, molt enganxat a les moltes realitats globals.
Clar que per això es necessiten molts enginyers i ara els nois i nòies no estan per aquestes carreres. Clar, si la tele només presenta als informàtics com a freakies o hackers ... qui s’ha de voler complicar la vida estudiant tant...