20/4/14

Els Armats de Mataró i els seus valors


Mataró s’ha compromès aquest 2014 a ser bandera dels valors. Pot semblar un fet anecdòtic i menor, però no ho és. Els valors són el nostre codi de conducta. De valors en podem trobar a tot arreu; en totes i cadascuna de les petites coses que fem al llarg del dia. De fet, sense aquesta veu interior, que ens fa decidir per unes coses i no per unes altres seria impossible la convivència. Per això, la vella Iluro dels romans ha decidit fixar-se en el que som i en què fem, explicar-ho a la nostra gent i divulgar-ho als de fora. Mataró, ciutat de valors és això, la difusió d’aquelles maneres d’actuar que ens permeten ser millors; la visualització d’uns codis que ens ajuden a relacionar-nos amb els nostres veïns; la identificació d’uns personatges que ens ajuden a entendre el què i el per què d’aquesta ciutat i, sobretot, l’exposició davant del mirall de la vida de les entitats d’aquesta ciutat sense les quals res del que es fa seria possible. Algú dubta que els Armats de Mataró formen part d’aquest col·lectiu que treballa –sense demanar res a canvi—per la seva comunitat?.

Tot just fa un any, en aquesta mateixa revista, vaig escriure: “L’imaginari popular mataroní identifica la Setmana Santa amb les processons, les confraries i les germandats; amb l’esforç i el sacrifici; amb l’altruisme, la solidaritat i el compromís.” Els Armats, tal i com en diem nosaltres, en altres indrets s’anomenen Manaies, Manages o Estaferms, són una part molt activa d’aquesta Setmana Santa i són portadors dels atributs d’aquesta setmana: esforç, sacrifici, altruisme, solidaritat i compromís. Tots ells, valors d’aquests Soldats de la Pau que passegen no solament les seves indumentàries; les seves ganes i la seva tradició; sinó que llueixen amb orgull una història que els porta al 1705, data en què documentalment s’acredita la seva existència.

El Mataró del 2014 és el resultats de moltes anades i vingudes de pobles diferents amb accents diferents; és el mestissatge de cultures diverses que amb el temps han acabat fent un bon maridatge; és en definitiva la força de voluntat i el treball amb valors de moltes persones i entitats que ens han precedit. Entre elles, i ocupant el lloc que es mereix, els Armats.