26/4/14

Romeria rociera 2014

Mataró és el resultat del treball i de l'esforç de moltes persones vingudes d'arreu. La sang que corre per les venes dels mataronins té moltes procedències geogràfiques, lingüístiques, ètniques i culturals. Però té un tret distintiu: la voluntat de ser aquí i de formar part d'una ciutat amb uns orígens de més de dos mil anys d'història.
Les tradicions formen part d’aquest pòsit cultural que anem heretant i que després deixem en herència. I una d’aquestes tradicions que la ciutat ha acollit i ja s'ha fet seva ens ha vingut dels mataronins vinguts d’Andalusia: la Romeria Rociera. Aviat farà quaranta anys que la ciutat té el goig de viure, veure i gaudir una festa plena d'alegria, llum, color i música que aplega més de 20.000 rocieros i rocieras. Però també d'entendre un sentiment de devoció cap a la Virgen del Rocío.
Aquest any 2014, Mataró parla de valors, d'allò que ens fa a tots més persones. Es parla del compromís, de la solidaritat, de la identitat, de la justícia... Sota el vel de la festa de la Romeria hi ha un munt de persones i d'entitats plenes d'energia que en el seu dia a dia -potser sense saber-ho, molts des de l'anonimat-, contribueixen a fer possible que els nostres conciutadans, les persones del nostre entorn superin situacions difícils. Això són valors.
La Romeria, si bé té un sentiment andalús innegable, és alhora un gran esdeveniment de Ciutat del que me'n sento orgullós i al que m'agradaria convidar tothom a participar-hi i viure'l amb intensitat.
La Romeria és un bon moment per la festa, per trobar-se, per compartir una xerrada, un àpat, "el camino" o un ball. Visquem-la amb espontaneïtat, responsabilitat i civisme, sense oblidar la fe dels romeros que és l'origen de tan estimada tradició.
Per molts anys!

(Aquest escrit surt al programa de festes)