25/4/14

Un acte de justícia

Repensant aquests darrers dies les accions que des de l’Ajuntament de Mataró vam iniciar per defensar els clients de l’antiga Caixa Laietana, tenedors de participacions preferents i altres productes financers de risc, que havien perdut els seus estalvis com a conseqüència d’una evident mala pràctica bancària -per dir-ho en paraules planeres-, m’han servit per reafirmar velles idees, idees que moltes vegades sembla que hagin passat de moda, “que ja no es portin”, però que estic segur que són la raó de ser de molts alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del país. De res serveix una administració, un ajuntament, si no és per intentar solucionar els problemes dels ciutadans, per ajudar –amb el que es pugui- als col·lectius, veïns i veïnes que més pateixen, per escoltar, per acompanyar i per transformar la seva lluita i el seu clam de justícia amb un crit unànime de la ciutat, amb l’ajuntament al capdavant.

A Mataró, no teníem en absolut la pretensió d’esdevenir els defensors de les causes perdudes, ni d’abanderar-nos en la defensa dels afectats per una presumpta estafa bancària amb majúscules. En absolut. Simplement hem lluitat -i lluitarem- perquè Mataró ha estat un municipi especialment afectat per la comercialització d’aquests productes ja que Caixa Laietana, entitat fortament arrelada a la ciutat i a la comarca del Maresme, va ser una de les entitats que més en va vendre.

I sé que potser això no és una competència de l’Ajuntament, o més ben dit, no ens tocaria a nosaltres defensar els afectats. Però com que som novells i inexperts –ho reconec-, tenim aquest grau de tossuderia que molts cops la política havia perdut, i no ens espanta la voluntat transformadora, el fer les coses d’una altra manera. Només reclamant i aconseguint justícia podrem enfortir la dignitat dels polítics, les administracions i les ciutats.

I ho hem fet i ho continuarem fent conscients que lluitem contra institucions i organismes fins ara intocables, invencibles. I ho fem junts, tots els grups polítics del Consistori, si, tots, CiU, PSC, PP, PxC, ICV i CUP, i també amb les plataformes d’afectats (Estafabanca, ADICAE, APREDEF), amb el defensor del ciutadà, amb el Col.legi d’advocats, amb l’Agència Catalana de Consum. Amb la unanimitat també del Consell d’Alcaldes del Maresme, amb el suport de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis, amb la creació d’una oficina municipal d’atenció als afectats gràcies a la complicitat de molts treballadors públics. La clau és comuna, les responsabilitats també, dels govern, dels grups polítics, de tots els ciutadans, dels mataronins, dels maresmencs. Tenim, doncs, la força de la raó i la unitat política. Volem una societat més justa i per això lluitem.


I malgrat les dificultats, les enormes dificultats, aquesta unió, aquesta tossuderia, aquest clam de justícia, aquesta capacitat de superació que la ciutat ha demostrat ens esperona i encoratja encara més per continuar reclamant solucions justes. Defensant els afectats, hem defensat també una manera de fer, un enfortiment de la dignitat de les institucions, una manera de fer política superant l’immobilisme i demostrant que, quan cal, hi som tots.