25/7/14

Les Santes 2014: La Crida

Mataronines i Mataronins! D’aquí, d’allà i d’arreu! Ja les tenim aquí! Hem esperat tot un any però ja són aquí!    

L’Herald, diligent, ha fet la seva feina i ha proclamat la festa major als quatre vents. A tall de tastets, hem fet l’exposició d’en Quim Puig, el Festival d’orgue, les Santes esportives, els Capgrossos ens han fet gaudir de la millor diada de la història, els Ball de diables s’han superat amb la mostra i l’Encesa, les biblioteques han fet somniar grans i petits amb els seus contes, la gegantada i els Gospelsons ens van fer ballar, i tot degustant el cremat tradicional vam tornar a escoltar aquelles havaneres que ens fan sentir tan bé, abans de la nit de rumba.  

Però ja s’ha acabat l’espera! Puntuals, ens retrobem amb la festa major de la nostra ciutat. Petits i grans, hereus i donzelles, menestrals i prohoms, tothom és cridat a fer festa grossa i omplir carrers i places de gatzara.

Després d'un any de lluita, d’esforç, de patiments i de cabòries ha arribat el moment que més esperem de l’any, quan darrera del majestuós Robafaves dansarem incansables fins a exhaurir el darrer alè de força per guarir nostre esperit.

Aquest any, també estem d’aniversari. Hem de felicitar la banda de música pels seus 30 anys d’existència i per acompanyar-nos amb la seva alegria vital. Gràcies! moltes gràcies músics!

Deixeu-me, també, que tingui un record per a tots aquells mataronins i mataronines que ens han deixat, alguns d’ells abans que el rellotge natural s’exhaureixi. Recordem també nens i nenes, joves i grans que per malaltia són a casa o a l’hospital, a tots ells, us desitgem que us recupereu aviat. Us volem aquí amb nosaltres l’any vinent! 

Als que treballeu, als que sereu darrera de cada acte perquè la festa surti bé, el nostre agraïment. A tots aquells que es perden la festa perquè tenen altres obligacions, a tots ells, els enviem la nostra consideració i respecte.

La festa la fem entre tots i totes, menuts, joves i grans, amb la família Robafaves i l’àliga, momerota i momeroteta, drac i dragalió, nans i diablesses a més de la banda; però d’entre tots, sempre hi ha qui, tocat per la marinada, per l’esperit de les Santes o per l’olor de pólvora, qui la viu de forma tan plena que ens fa sentir a tots que som especials. I és aquí, precisament, que no em vull oblidar de que, aquest any, aquí sota ens en falta un!

Un d’aquells que s’encenia amb bogeria fent-nos sentir l’esperit de Santes com pocs ho saben fer. Company! Jordi! Aquest any ens hauràs de mirar des del balcó etern però sàpigues que et trobem a faltar i que el teu tremp marcarà les Santes per sempre!

L’any passat us deia que ens queden moltes batalles per guanyar i que n’hi havia una, la de manca de feina, que angoixa encara a moltes famílies. Aquest any tenim més confiança, hem estat capaços de millorar una mica en aquest terreny però no n’estem satisfets, ens queda molt per fer i és la nostra primera prioritat.

Permeteu-me també, que abans que sonin flabiols i gralles i que el tronar de la traca ens faci tremolar d’emoció, us expressi també el meu desig que, igual que la festa major ens agermana fraternalment, junts trobem la manera de fer un món més just, sense mesquineses, sense guerres, on els infants puguin viure feliços i en pau, que junts construïm un món de valors on el respecte per l’altre siguin la divisa que guiï el nostre cor,  i on no haguem de viure colpidores guerres que no fan més que manifestar-nos els límits de la nostra imperfecta humanitat. Hem de dir prou! Prou de guerres, prou de governants que se senten amos del seu poble, prou de nacions que se senten amb dret sobre les altres. Volem pau allà on hi ha conflictes!

I de cara a la festa, on hi haurà de tot i per a tots els gustos, us demano que l’encarem amb civisme i amb la ferma voluntat d’acabar-la amb la satisfacció d’haver-ho cremat tot -si voleu- però acabar-la bé. Que l’orgull que sentim ara sigui més gran quan anem a tancar! Per això hem de respectar les normes de cada acte, respectar les figures i la seguretat pròpia i d’altri, i sobretot la dels més menuts que viuen amb il·lusió la nostra històrica i cada dia més multitudinària festa major.

Fent una mica d’història: des d’aquell 25 de juliol de 1772, avui fa 242 anys que la comitiva mataronina arribava a Sant Cugat per recollir les relíquies de les nostres Santes, i que arribarien a Mataró l’endemà i que el 27 ja eren a Santa Maria durant l’ofici solemne. Podríem dir, que allà va néixer la nostra Festa Major actual, encara que per aquella època es feia festa grossa per la Mare de Déu d’Agost. Però mireu per on, un referèndum popular -el 1852- decidí que Santa Juliana i Santa Semproniana serien les noves patrones. I heus aquí que 162 anys després, i havent enriquit la nostra festa fent-la símbol conegut arreu, tornem a exhibir orgullosos la nostra voluntat de llibertat per triar el nostre camí.

Som lleials a les nostres tradicions. Hem acollit amb generositat a tothom qui ha arribat a casa nostra. Hem obert de bat a bat els nostres cors, per integrar cultures i tradicions alienes tot respectant les arrels de cadascú, però hem de deixar ben clar que volem que es respectin les nostres: ha de quedar ben clar que volem ser un País normal, i que no renunciarem al compromís amb la voluntat majoritària del nostre poble ni a reclamar la llibertat de la nostra nació per construir pacífica i democràticament un país nou: lliure, socialment just, econòmicament pròsper i, moral i espiritualment fort.

Robafaves, ha arribat el moment que t’alcis i, majestuós, comandis la Ciutat! Que tot Catalunya sàpiga que, a Mataró, són Santes.

Mataronines i Mataronins, ha arribat el moment que el tronar eixordador de la traca doni inici a Les Santes 2014.

Mataronines i Mataronins, agafeu aire i crideu amb mi: Glòria a les Santes!!!

Visca Mataró! Visca Catalunya lliure!