30/12/09

Balanç Mataró 2009 a la premsa i coses de la COMUNICACIÓ de l'Ajuntament.




Aquests dies, la premsa local ens convida a fer balanç.

Aquí en trobareu l'entrevista de Mataró Ràdio però també podeu sentir la de tots els altres partits.

La de TVM encara s'ha d'emetre però us deixo una foto de la gravació amb l'Oriol Debat. Suposo que sortirà un dia d'aquests i la podreu veure repetida en qualsevol altre moment. A la que en tinguem accés a la còpia, la penjarem. Suposo que serà la última entrevista a TVM, abans de l'absorció.

Aprofito també, per deixar-vos la part de COMUNICACIÓ del nostre discurs del Ple de Pressupost. Llegiu-la amb atenció.

Recordeu que trobarem tota la informació sobre el pressupost a MATARÓ TRANSPARENT


SOBRE LA COMUNICACIÓ

En una lectura ràpida del pressupost ens podria semblar que la davallada en comunicació que fa el govern municipal és molt important, però de seguida podem veure que la partida més gran, l’aportació a Mataró Audiovisual, que enguany supera els 404.000 €, s’ha traslladat a les despeses generals de l’Àrea de Presidència. Com aquesta, altres partides de menor volum sumades a rebaixes insignificants són les que sumen els 579.250 euros que aparentment disminueixen els recursos en comunicació.

Pel que fa a Mataró Audiovisual, prescindint del canal Maresme Digital TV i de l’encàrrec de COM Ràdio, el seu pressupost disminueix un 3,8%, mentre que l’aportació municipal augmenta un 13,7 %. La necessitat de revisar el pressupost aprovat l’octubre pel consell d’administració ha posat de relleu la manca de rigor en la seva confecció, fent-lo quadrar jugant amb l’import d’algunes partides, a més de demostrar que no existia una imputació correcte dels costos que diferenciés entre les despeses ocasionades pel funcionament de la ràdio i per la gestió del canal de televisió Maresme Digital TV.

No podem passar per alt que el balanç del 1r trimestre de 2009 de Mataró Audiovisual donava un resultat de pèrdues tant pel que fa a Ràdio com, i sobretot, pel que fa al de televisió, havent-se anunciat una rebaixa en l’aportació del Consorci Digital Mataró Maresme. Això passava en un moment en que encara es comptava amb mantenir l’encomana del canal del baix Maresme i es preveia que també es faria la del canal públic del Maresme Nord. Finalment, el Consorci no ha renovat el contracte programa que tenia amb l’empresa sense que es conegui si existeix deute per part seva, malgrat tot fa pensar que sí. Recordem que Mataró Audiovisual ha hagut de demanar l’avançament de l’aportació municipal en un parell d’ocasions i un ajut de caixa que fa pocs dies encara no s’havia retornat.

Malgrat ser reiteratius, cal recordar que aquest Ajuntament ha passat de només tenir un web corporatiu a tenir: nou web, butlletí municipal en paper, butlletí digital diari, emissora pública de ràdio i més del 50% en un canal públic de televisió.

I aquí toca parlar de la famosa ABSORCIÓ de TVM. En el discurs de l’any passat ja els dèiem que ni Mataró necessitava una nova Televisió, ni ningú havia demanat de gastar-hi diners. Només la seva visió intervencionista i el seu afany de controlar-ho tot els va impedir escoltar el que tothom deia i en pocs mesos, el fracàs, sí, el fracàs, el seu fracàs Sr. Baron, s’ha fet evident.

Però vostè no en té prou. La seva tossuderia en no reconèixer la inviabilitat del projecte –per una raó tant senzilla de que no hi ha espectadors- el porta a una fugida endavant. Si l’any passat li dèiem que la seva TV, MD, tirava amb pólvora del rei mentre la privada TVM s’havia d’espavilar com podia per fer front a la nova competència que vostè li havia creat, avui aquesta empresa amb anys d’història s’ha hagut de rendir als seus peus. El que hauria de ser un fracàs per a vostè sol, acaba arrossegant a la TVM. Això sí, tot fet a la seva manera. D’amagatotis, mentint perquè expliquen que és una fusió quan és una absorció i, sobretot, amb la seva mala gestió habitual perquè no sabem quins llocs de treball en quedaran afectats o en quan s’ampliarà la plantilla municipal, ni quan ens costarà. Evidentment, va córrer a anunciar-ho sense haver fet cap pla de viabilitat ni cap valoració de les conseqüències que no fos la d’evitar enfrontar-se a la realitat.

Ens angoixa pensar què pot arribar a passar quan aquest nou projecte sumi despeses dels dos canals i els ingressos que avui són capaços d’arrancar TVM per publicitat i serveis es puguin marcir degut a la mateixa incapacitat que han mostrat vostès en el MD TV o la mateixa ràdio en aquest aspecte. Al final, haurà de ser altre vegada el ciutadà de Mataró qui pagui dels seus impostos els deliris d’aquest govern.

I no deixaria de ser curiós que, al final, el seu intervencionisme malaltís sobre el control de la comunicació acabés donant la raó als qui, avui, ja veuen en tot aquest procés una volta de cargol més per col·locar a coneguts amics de la òrbita socialista per mitjà de les maniobres de sempre.

I per tancar aquest tema, una referència al “Premi Lluís Lligonya”, que torna a desaparèixer del pressupost municipal. Ens preguntem si ja definitivament, o si és que aquest merescut homenatge no nat es farà alguna vegada.