6/12/09

4 de desembre. Dia històric d’Andalusia















Avui, també, i organitzat per la Casa de Andalucía en Mataró s’ha celebrat el dia històric d’Andalusia. Ens hem trobat per fer l’ofrena davant el monòlit que recorda a Blas Infante, pare de la Pàtria Andalusa i després hem assistit a la seu de l’entitat al lliurament de premis de poesia i a la conferència que avui ha fet Juan Agudo Torrico, professor d’antropologia de la Universitat de Sevilla. Molt interessant parlant sobre les tradicions i les festes, i de com aquestes s’expliquen davant la història, com evolucionen i el significat que tenen quan a forma d’identificació de l’individu amb el col·lectiu.

El significat del dia d’avui ve d’aquell 4 de desembre de 1977 en que centenars de milers d’andalusos van sortir al carrer, també a casa nostra, per defensar i reivindicar la identitat andalusa (fins i tot amb aldarulls i un mort a Màlaga). Avui, el dia nacional oficial és el 28 de febrer, que també celebrem, però hi ha qui pensa que el 4 de desembre és veritablement el dia sentit pel poble i el 28 és només el dia en que es va aprovar políticament i és la data políticament correcte. Vaja, que no tot és el que sembla, ni tant sols a la aparent monolítica política andalusa.

Felicito a la Casa per la qualitat immensa dels seus ponents, tant intel·lectual com humana. Els ho dic cada any, no se com s’ho fan però el llistó és molt alt.