4/11/08

QUE LA VIRGEN BLANCA ENS IL·LUMINI


Aquest vespre he vingut a Vitòria per feina. Fins dimecres al matí.

Les comunicacions entre Barcelona i Vitòria són complicades i fan que, per estar un dia sencer a Vitòria, si vols fer-ho amb avió, o bé o fas per Bilbao (amb la conseqüent pèrdua de temps) o bé has de venir un dia abans al vespre i tornar-te’n el dia després a primera hora.

El vol entre Barcelona i Vitòria està pensat per a ells. Surten a les 8 del matí de Vitòria i tornen sortint a les 8 del vespre del Prat. El problema és que, aquest vol, a nosaltres ens va fatal, apart de que costa una pico i has de fer dos nits d’hotel.

En fi! Vitòria s’ho mereix i els meus amics d’aquí també. De fet, fa molts anys que no vaig a hotels i dormo a casa seva ...

Torno al títol, que he pensat en passar per davant de l’església de San Miguel i veient a la virgen blanca. Per cert, us en recomano les festes.

No vull semblar irreverent i ho dic seriosament. Potser no sóc un home molt practicant però sí que tinc creences religioses. Així em van educar i no m’han fet mai mal. Ans al contrari. De vegades n’he tret la força que necessitava per sortir d’atzucacs.

Però, deixem-ho i no barregem. El títol és una llicència poètica.

Aquest mig dia, hem tingut un Consell extraordinari de l’EPEL TECNOCAMPUS per a aprovar (nosaltres ens hem abstingut) una modificació del crèdit sindicat que es demana per a continuar les obres del TECNOCAMPUS. Era de 30 milions d’euros i, ara, es quedarà amb 24 perquè l’ICO (INSTITUTO DE CREDITO OFICIAL) se’n ha retirat per l’article 29. Absolutament increïble! O sigui, que d’un crèdit sindicat entre les entitats ICO, LA CAIXA, BBVA, DEXIA SABADELL i SANTANDER, resulta que l’única entitat oficial, l’ICO, se’n despenja !! I això és l’ajut i suport que hem de rebre de les institucions oficials ? Fa quatre dies l’ICO tenia diners que no sabia on col·locar i ara se’n retira? On han anat a parar aquests diners? Per què l’ICO ens deixa sense crèdit? El més fotut, és que els altres han passat a, primer, no cobrir el que deixa d’aportar l’ICO (diuen que més endavant ho faran ...) i segon, ens han passat del que havíem aprovat en l’anterior Consell i per Ple –o sigui l’oferta que teníem- d’un Euríbor +0,60% a +1,25, una comissió d’obertura del 0,50% al 1% i de tenir comissió de no disponibilitat exempta al 0,25%.

És a dir, que ens han encarit tant el diferencial a més del doble, igual que la comissió d’obertura, i ens han passat a cobrar per no disponibilitat. Tot això, sumat a que l’Euríbor de fa dos anys estava, aprox. a la meitat que ara, vol dir que de les previsions de cost financer del projecte, a 28 anys (3 de carència) ja ens hem desviat a el doble.

Si feu quatre números, veureu que la diferència de costos és impressionant. Estem parlant d’aproximadament 100.000 euros més a l’any, només del que ens acaben d’apujar els bancs i caixes, arran de que l’ICO s’hagi fet enrere. Ah! I si els feu pensant en el cost del finançament de fa dos anys o el feu avui, depenent de quan penseu que es va dissenyar l’operació TCM, podríem estar parlant d’entre 300.000 i 500.000 euros més cada any ... durant 25 anys ... són ... uf perdoneu que és tard i compto de cap, però ja es veu que els números que es van fer són una mica ... alegres?

En resum. Molt possiblement, si enlloc de tractar-se de l’Ajuntament es tractes d’un privat, ja tindríem les grues parades perquè el projecte s’hauria encarit tant que hauria fet saltar pels aires la viabilitat. Nosaltres, però, haurem de fer mans i mànigues per tirar-ho endavant, i pagar-ho.

Fatalitat? Una cosa com aquesta l’ICO no ens la pot fer ! i si ens la fa, no se perquè hem de deixar que ens vinguin a veure consellers i ministres ...

O ens queixarem, obertament?

Li he proposat a la presidenta del TCM: “si vols, fem una roda de premsa, conjunta, i expliquem públicament què ens fa l’ICO?”

... perquè no es pot anar parlant que l’Estat injectarà diners ... si a la primera de canvi es retiren d’aquest projecte ... quan teníem una oferta en ferm ...

Vaja! Que n’hi ha per llogar-hi cadires.