15/11/09

Amazon Kindle. Canviarà l’hàbit de lectura?




Ara ja es pot comprar fora dels States el Kindle. Aquest dispositiu, lector de llibres electrònics, és la segona generació del que va llançar Amazon el 2007 per intentar canviar hàbits tant ancestrals com comprar llibres, revistes o diaris. Fina ara, els havíem d’anar a comprar i carretejar-los fins al prestatge on descansaran i en sortirà molt poques vegades o fins que, llegits o no, els llencem o oblidem en qualsevol lloc.

Me’l va ensenyar en Martí Manent dissabte passat. Jo no sabia que ja es podia comprar aquí i, des d’allà mateix, a Llafranc, amb el portàtil connectat a la xarxa en vaig fer la comanda.

Em va arribar divendres i sense tenir ni idea de com anava el vaig carregar i en qüestió de minuts ja havia comprat el primer llibre que em va venir al cap: Rich Dad, Poor Dad.

Aquest cap de setmana l’he estat provant i em sembla que funcionarà. Evidentment, en ser un nou dispositiu ens hi haurem d’adaptar (igual que quan va sortir la màquina d’afeitar). L’haurem de traginar si volem llegir però ens emportarem també tots els llibres que tinguem. Atenció, ja no haurem d’anar a comprar el diari perquè ens arriba al connectar-lo (si hi estem subscrits) o el podrem comprar llavors mateix i “caura” de la xarxa de forma màgica.

De diaris espanyols, de moment, n’hi ha cinc: El País, El Mundo, Cinco Días, i Diario Crítico. Cap de català.

He comprat l’últim número de la revista Time, un exemplar de El País, i després m’hi he subscrit a la free trial de 14 dies.

Amb poc “pesquis” t’hi acostumes i va prou bé. Pesa poc, la pantalla és suficient i el millor que en puc dir és que a la que entres en la lectura, t’oblides que estàs utilitzant el nou aparell. La tecnologia de tinta electrònica, l’ergonomia i el disseny general, hi ajuda molt tot i que t’has d’acostumar a un tipus de lectura nou, amb una finestra de text reduïda i, pràcticament, sense fotos (a una tinta)

Gadgets: doncs pots dir-li que et “llegeixi en veu alta” i és força bo en anglès.

Enlloc he vist que l’idioma sigui configurable i si se’t acut de dir-li que et llegeixi en veu alta un article de El País, per exemple, és com sentir un americà parlant en castellà, amb aquell accent de cowboy.

Aquesta màgia que fa que compris amb un click des del mateix dispositiu i es descarregui sense haver de fer res l’hi posa la tecnologia wire-less i la xarxa creada per Amazon utilitzant la plataforma de les companyies de telefonia mòbil. Tot plegat és transparent a l’usuari i només fa falta tenir compte a Amazon per fer-ho. Així, com que ja has donat la targeta de crèdit, tot es va carregant a la mateixa quan tu decideixes comprar quelcom.

Buff ... i només és l’inici. Hi ha altres fabricants i el model de negoci de cadascú s’anirà desenvolupant però, de moment, experienciem el Kindle.