1/2/12

Entrevista sobre la situació econòmica de l'Ajuntament a Mataró Ràdio





Aquest dijous l'Elisabet Solsona (cap d'informatius de Mataró Ràdio) m'ha entrevistat a la secció "El Suplement" de l'informatiu vespre. Una entrevista que ens ha servit per repassar la situació econòmica de l'Ajuntament de Mataró i les previsions de futur. Us adjunto la nota de premsa que  hem publicat al web del consistori així com la nota publicada al web de CIU-Mataró. 

Podeu escoltar l'entrevista clicant aquí

Nota publicada al web de l'Ajuntament de Mataró:

L’alcalde anuncia noves mesures d’estalvi perquè la situació de les finances “és delicada, complicada i fins i tot crítica”


L’alcalde, Joan Mora, va anunciar dimecres a la tarda que el Govern municipal s’està plantejant prendre severes mesures d’estalvi en la despesa general de l’Ajuntament per poder donar continuïtat als programes socials destinats a ajudar la gent més necessitada.

La situació de les finances municipals és “delicada, complicada i, en alguns casos, sobretot quan afecta a contractes de persones, pot ser crítica”, va dir en una entrevista als serveis informatius de Mataró Ràdio. Per aquest motiu, l’alcalde creu que l’Administració s’ha de gestionar de manera creativa i el més eficient possible.

En aquest sentit, va dir que s’està plantejant, per exemple, aturar les fonts ornamentals o revisar el número de vehicles que té l’Ajuntament. Deixar les fonts sense aigua podria representar, segons Joan Mora, un estalvi d’entre 80.000 i 100.000 € per la ciutat, que es destinarien a programes socials. “Qualsevol despesa que té l’Ajuntament, hem de veure si és necessària o no”.

L’alcalde va explicar que el Pressupost Municipal 2012 “canviarà molt” perquè l’Ajuntament no podrà comptar amb els 11 milions d’€ que tenia previst inicialment d’endeutament arran del Decret que l’Estat va dictar a final d’any. Malgrat que el pressupost es va aprovar inicialment el 4 de gener, el govern municipal l’ha de tornar a portar a aprovació per ajustar-lo al nou marc legal i, en les darreres setmanes està revisant tots els projectes i serveis previstos per valorar si els pot mantenir o n’haurà de renunciar.

Dels 11 milions de crèdit que l’Ajuntament havia de demanar als bancs, bona part anaven a ser destinats al pla de reestructuració de PUMSA i la resta eren per inversions, com arranjament de teulades i d’una part de Can Palauet, arreglar un mur del pont de la riera de Sant Simó, millorar els eixos comercials per preparar la ciutat per l’arribada d’El Corte Inglés, o arranjaments del centre d’acollida municipal.

El Govern municipal no només està buscant la manera de finançar aquests projectes i serveis, sinó també d’altres que estaven inclosos en la Llei de barris, que la Generalitat financia en un 50%. “Ens diuen (la Generalitat) que no ens podran pagar 680.000 euros que ens tocaven, així que ara hem de decidir també els projectes o programes socials que estem en condicions de finançar nosaltres directament. Estem en un atzucac”, va afirmar l’alcalde.

En un altre ordre de coses, l’alcalde va mostrar-se convençut que malgrat els ajustos pressupostaris que el Consorci Digital Mataró Maresme està fent “Mataró no perdrà la televisió”. Mora va explicar que hi ha hagut ajuntaments que han abandonat el Consorci tot i la rebaixa del 30 % que es va plantejar al novembre passat amb l’objectiu que les quotes fossin més assequibles i d’altres municipis s’animessin a participar en el projecte. Aquesta situació és la que, segons l’alcalde, estreny encara més el pressupost disponible i ha fet impossible renovar el contracte amb la productora Lavínia amb data 31 de gener. “Estic segur que, fent un sobreesforç, podem tirar endavant la televisió”, va concloure.

Nota publicada al web de CIU-Mataró:

"Caldrà fer més amb menys i destinar els recursos als més febles"

L’Alcalde i president de CIU-Mataró, Joan Mora, analitza a Mataró Ràdio la situació econòmica del consistori i recorda que caldrà ser creatius, eficients i fer més amb menys. Tot i això confia que el 2013 “s’anirà a millor si no es gasta més del que es té ”.

L’estat els comptes de l’Ajuntament de Mataró és delicat, complicat i en alguns casos crític. Així ho ha admès l’Alcalde de Mataró, Joan Mora, en una entrevista a Mataró Ràdio on ha repassat la situació econòmica del consistori i el futur d'entitats com el grup Pumsa o M1TV. L’Alcalde ha reconegut que durant els darrers temps “s’ha estirat més el braç que la màniga” i que no es podrà continuar “gastant de la mateixa manera”. En aquest sentit ha anunciat que les inversions d’aquest 2012 variaran respecte allò que s’havia previst al pressupost aprovat al ple extraordinari del 4 de gener perquè d’una banda, l’estat espanyol prohibeix incrementar l’endeutament (recordem que l’Ajuntament de Mataró no podrà endeutar-se onze milions d’euros, com tenia previst); i de l’altra perquè la Generalitat encara té pendents pagaments que no sap quan aportarà. Amb aquest escenari sobre la taula el govern de CIU vol rebaixar totes aquelles despeses que no siguin necessàries per destinar-les a ajudar “els més febles”. L’Alcalde ha posat com exemple que els recursos es desviaran, en part, als programes socials previstos a la Llei de Barris, als quals el govern català ja ha anunciat que no subvencionarà.

Respecte al futur d’M1TV, l’Alcalde i president del Consorci Digital Mataró-Maresme ha emfatitzat que “no es podrà portar a terme amb el mateix pressupost”, en gran part degut a la manca d’implicació de molts municipis de la comarca que mica en mica han desistit alhora de vincular-se amb el projecte. Amb un 30% menys de l’aportació i un deute de 200 mil euros avui només hi ha quatre municipis –dels quinze que inicialment integraven el consorci- que participin activament dels fons d’M1TV, i ha recordat que Mataró ha fet un sobreesforç per assegurar la continuïtat de la televisió. Un esforç que continuarà fent perquè “Mataró –ha dit- no pot perdre la seva televisió pública”. L’alcalde ha lamentat que no s’hagi pogut renovar el contracte amb la productora Lavínia i ha instat la ciutadania a participar i activar voluntàriament la televisió.

En relació a PUMSA, que arrossega un deute de 150 milions d’euros, Mora ha recordat que és necessari un redimensionament sense voler entrar en més detalls “per respecte a les persones i famílies implicades”. L’Alcalde ha recordat que s’informarà dels passos executats un cop la negociació s’hagi tancat.