26/1/12

Fem sentir la nostra veu! (Tertúlia sobre l'estat de comptes dels municipis a Catalunya Informació)


Interessant debat aquest dijous a la tarda al programa Esfera Pública de Catalunya Informació. Juntament amb el president de la Federació de Municipis de Catalunya i Alcalde de Sabadell, Manuel Bustos; la professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB), Maite Vilalta i el director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada hem posat sobre la taula els problemes de finançament i l’estat de comptes dels municipis en temps de crisi econòmica.


Us adjunto les dues notes de premsa publicades tant al Web de l’Ajuntament de Mataró com també al web de CIU-Mataró.

I si teniu ganes de tornar a sentir la tertúlia clickeu aquí!

Joan Mora reclama un debat sobre el finançament dels Ajuntaments per poder actuar amb previsió


L’Alcalde i president de CIU-Mataró debat l’estat dels comptes municipals al programa Esfera Pública de Catalunya Informació. La pujada de l’Impost de Bens Immobles (IBI) -decretada pel govern espanyol-; el deute pendent de la Generalitat amb els ens locals i la invasió de competències centren aquesta tertúlia mensual moderada pel periodista Lluís Urpí.

L’Alcalde i president de CIU-Mataró, Joan Mora, creu imprescindible i necessari un replantejament global del finançament dels Ajuntaments per tal de poder actuar amb previsió i sense sorpreses d’última hora. Així ho va expressar ahir al vespre al debat “Esfera Pública” celebrat a Catalunya Informació i que va comptar amb la participació del president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell Manuel Bustos, la professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB), Maite Vilalta i el director general d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada.

Per Mora les exigències i els deutes pendents per part dels governs català i espanyol dificulten la previsió i el marge de maniobra de consistoris com el de Mataró: “L’estat espanyol ens ha reclamat ara vuit milions i mig d’euros que sembla podrem tornar en deu anys. Tenim problemes amb els pagaments de la Generalitat i tenim por que des de l’estat ens reclamin més diners. Si us plau, obrim un debat sobre el finançament local perquè, al final, no sabem d’on ens vindran els nostres diners”, va expressar.

Augment de l’IBI

La pujada de l’IBI decretada pel govern de Mariano Rajoy va centrar la primera part de la tertúlia en la qual es va coincidir, de manera unànime, en denunciar el decret com una intromissió a les competències del món local. En aquest sentit, el director d’Administració Local, Joan Cañada de la Generalitat, va recordar la voluntat del govern de CIU per desenvolupar una llei de finances locals que permeti resoldre els problemes de finançament: “No hem afrontat correctament els conflictes dels Ajuntaments, ni en quan a competències ni en quan a recursos. Per això hem engegat màquines per desenvolupar una llei de governs locals i una llei d’hisendes locals”.

Centrant el cas en el consistori mataroní Mora va recordar que en els pitjors moments de la crisi econòmica l’Ajuntament ha hagut de fer front a un increment de l’impost d’un 32%, “forçat per llei”. Una pujada difícil d’explicar a la ciutadania i que ha generat greus conflictes a les famílies més desafavorides: “Des de l’Ajuntament les hem intentat ajudar per frenar el cop d’aquest augment”, va expressar.

Ball de xifres:

El deute pendent de la Generalitat amb el món local, -xifrat en 1000 milions d’euros per part de la Federació de Municipis i en 753 per part del govern- va enfrontar les versions de Bustos i Cañada durant la segona part de la tertúlia. El president de la Federació de Municipis va exigir a la Generalitat que expliqués la suma total de l’impagament i va reclamar que no es pot donar com excusa “que Madrid no ens paga”. Cañada, per la seva banda, va explicar que es tracta “d’una xifra viva que varia cada dia que s’incorporen noves partides i que s’està treballant de manera rigorosa per posar un calendari sobre la taula i poder fer front –quan sigui possible- al pagament”.

La festa s’ha acabat

L’assumpció de responsabilitats, la necessitat d’incrementar els esforços i de fer “més amb menys” va centrar el darrer torn de paraula de l’Alcalde de Mataró qui va recordar que “la festa s’ha acabat” assumint que caldrà treballar i millorar amb menys ingressos i un difícil estat de comptes: “Cal fer un esforç per conscienciar la ciutadania, i ja hem començat a fer a l’estructura municipal, que caldrà treballar amb menys recursos”. En aquest sentit el president de CIU-Mataró aposta per l’emprenedoria i la cogestió per tal que el ciutadà pugui arribar allà on l’Ajuntament no arriba.


Nota publicada al web de l'Ajuntament de Mataró:

Joan Mora reivindica un “canvi de paradigma” en la gestió de les administracions locals perquè “s’ha acabat la festa”
L’alcalde, Joan Mora, va participar ahir a la tarda en el debat mensual que organitza el programa “Esfera Pública” de Catalunya Informació, moderat i presentat pel periodista Lluís Urpí i que estava dedicat a abordar diversos aspectes que afecten al món local: l’increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI), el finançament dels municipis, el deute i les perspectives economicofinanceres per al 2012. També hi van participar Joan Cañada, director general d’Administració Local de la Generalitat; Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell; i Maite Vilalta, professora d’Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona (UB).

Joan Mora va posar èmfasi en el fet que el país ha de prendre consciència del canvi absolut de paradigma al qual porta la situació econòmica: la reducció dràstica dels ingressos obliguen a implantar una nova cultura de gestió de les administracions i a redimensionar serveis i projectes, controlant al màxim la despesa i prioritzant-la. “En aquest país hi ha molta gent que no té feina, que està patint...i no hi ha cosa més trist que administrar la misèria. Està clar que s’ha acabat la festa. Hi ha una part del país que funciona i una altra part que no. El que hem de fer és que funcioni”, va afegir.

Mora creu que s’ha de fer una doble labor pedagògica: en primer lloc, de portes endins, fent comprendre la situació a la pròpia estructura municipal, als sindicats, als caps de les àrees, als propis treballadors i a les empreses prestadores de serveis públics; i després, a nivell extern, sabent transmetre als ciutadans que hi ha menys ingressos, explicar a què es destinen els diners, quines decisions es prenen per no empitjorar la situació, i demanant a les entitats experimentar fórmules de cogestió en els serveis.

L’alcalde va reivindicar l’autocrítica en el món local davant la resta de participants en el debat, sobretot en el sentit de reconèixer que els ajuntaments han abordat projectes que no els hi corresponien en els anys que les finances anaven bé, cosa que, atesa la crisi econòmica i el nivell d’endeutament que aquests serveis generen, hauria de canviar radicalment. Segons un estudi de la Diputació de Barcelona realitzat entre 2003 i 2009, un 26% de la despesa dels ajuntaments catalans corresponia a serveis que haurien d’haver assumit l’Estat o la Generalitat. “La realitat és que entre tots hem de repensar el país, perquè aquest país només se’n sortirà si treballem tots junts”, va concloure.