10/11/07

PERQUÈ NO ENS AFEGIM A CELEBRAR EL DIA DE LA CONSTITUCIÓ A PROPOSTA DEL PP ?


No ens hi afegirem perquè no hi veiem cap mena de sinceritat en la seva proposta ni cap interès sincer per la Constitució.
Ens sembla electoralista. La CE massa vegades s’ha utilitzat com a arma llancívola contra Catalunya i gairebé sempre s’interpreta a favor d’un nacionalisme espanyol.
Per nosaltres la CE era un pacte polític en un moment donat i en un context molt precís i concret: la transició. Amb la CE que ens reconeixia i gramatitzava el dret a la Autonomia política i no a l’autonomia administrativa del seu “café para todos”.
Què ha passat amb les moltes possibilitats que la CE ens dona ? De què ha servit la diferència entre nacionalitats i regions ? Nosaltres no ens en desdiem, el que critiquem és com tant el PP com el PSOE l’han aplicat i interpretat.
La CE és coneguda per la seva flexibilitat. És a dir, dóna moltes possibilitats ... fins l’extrem que el Tribunal Constitucional va definir com “bloc de la constitucionalitat”, és a dir que la CE no es tanca en el seu text i necessita els complements dels estatuts d’autonomia. La suma dels dos CE+ESTATUTS fan el model. I què va passar a l’hora de desenvolupar-lo ?
Hi ha moltes, però moltes sentències del Tribunal Constitucional que en algun recurs plantejat per la Generalitat contra els excessos competencials del legislador estatal, el Tribunal Constitucional reconeix que els arguments de la Generalitat són correctes però, els de l’Estat també ... ! Així, les interpretacions només son respectuoses amb Catalunya quan, des d’aquí, tenim la força i el coratge suficient d’exigir-ho. Quan la força dels vots ens ho permet ...
O no recorden com cridava des del Parlament de Catalunya el Sr. Alejo Vidal Cuadras per la desaparició de la Guardia Civil de les carreteres catalanes ... que no era constitucional fer-ho ? En resum, només han estat “constitucionalistas” tal i com ho entenem nosaltres en aquells moments, pocs i breus. La resta del temps han utilitzat la CE per “laminar-nos” i no només jurídicament. O qui ha provocat “incendis” –que deia el PSC- son declaracions dels Rodríguez Ibarra i Bono per canviar la CE per “reconducir a los nacionalistas” ...
O no es recorden de la famosa ponència en el darrer Congrés del PP “Patriotismo Constitucional” ? Si la CE és de tots, què fa el PP fent-ne una lectura “pròpia” en el seu congrés ? el que vàrem dir nosaltres d’aquesta fatxenderia és obvi però recordaran que fins i tot els espanyolistes del PSOE varen acusar al PP de voler-se apropiar de la CE. Clar que eren temps en que ZP i en Maragall parlaven de l’Espanya plural i federal ... (quan ara ja fins i tot en Maragall els ha deixat per impossibles –això sí, per falta de pagament- ) ... però bé, en aquell temps els socialistes varen criticar i varen enfrontar-se a la “lectura pepera sectària i partidista de la CE”
L’actitud política del PP en contra del nou EAC ha estat “guerracivilista” i no ho dic només pel diari El Mundo, La Cope. Què ha fet el PP ? és constitucionalista la seva actitud, declaracions i la literatura incendiària contra Catalunya ? Què han fet amb el Tribunal Constitucional, recusant a magistrats tant el PP com el PSOE ? No recorden aquells anuncis per les ràdios d’Andalusia pagats pel PP contra Catalunya ? on son les balances fiscals que en compliment de la CE –principi de solidaritat- haurien de publicar per saber quins són els números d’aquesta solidaritat imposada per la CE ?
No s’hi val ser constitucionals només amb els temes que els interessen ...
Encara que estiguem d’acord amb el mateix text com a punt de convivència no podem compartir-ne la seva mala utilització i interpretació i no és cap procés d’intencions sinó la constatació de fets, LOAPAS, lleis de Bases, etc.
Per nosaltres vostès no fan més que jugar amb hipocresia. Descarada i brutal hipocresia ! Mentre nosatlres participàvem en la transició i fèiem el que ara el PP reescriu, vostès feien articles en contra del futur text constitucional ... I ara s’han convertit en els seus grans defensors ? Quan feien LOAPAS nosaltres havíem d’anar al TC i guanyar ! Ara no guanyaríem perquè PP i PSOE han destrossat al TC.
I quan nosaltres varem proposar que les CCAA proposessin a les Corts magistrats ... quin escàndol ! volíem interferir la justícia !! ara ... quan això es fa en base al carnet de conservador progressista no passa res.
Compartim el mateix text però no la mateixa forma d’utilitzar-lo i interpretar-lo.
Si volen celebrar la seva mala utilització, no ens esperin a l’Acte Institucional i ... si algun dia ens hi arribessin a veure serà perquè compartim el seu bon ús.
Tal com van les coses ara –només cal llegir els diaris d’avui- “Montilla avisa Espanya de la desafecció catalana – desapego catalán” no és un bon moment per parlar-ne. Ja entenem aquest missatge del President de la Generalitat és un pas endavant. Que avisi Espanya ... està bé, sobretot venint del partit que ve, tot i que ens agradaria que, apart d’avisar, es tingués veu pròpia al congrès (que és on fa falta) però, potser tot arribarà ...
I tornant a la CE, per tot el que han dit, si ens fan triar entre una dictadura feixista o aqueta constitució, la resposta és evident però d’això, del 6 de desembre del 1978 han passat molts anys i, jo mateix, ni tant sols tenia edat per votar.
Per tant, la posició de CIU és que passat 30 anys preferim no fer celebracions i continuar lluitant pels mateixos ideals de fa 30 i de fa 300 anys.
... acabo dient que tot i la nostra oposició, acompanyats de la CUP i, també d'ERC la proposta del PP va sortir endavant amb perquè l'Alcalde i el seu grup, i també la Tinenta d'Alcalde Quitèria Guirao i el seu grup hi van votar a favor.