1/1/09

Pisos contenidor a Figuera Major?



Ho sabrem, segur, al Ple de dijous dia 8. De moment ens hem de guiar per la informació que ens han donat els propis veïns.
Després de fer-ne varies comprovacions de que els trets podrien anar per aquí, i com que ens sembla que el tema no s’està portant de la manera que toca, hem decidit presentar una pregunta i un prec.
La pregunta va en relació, sobretot, a si el nombre d’habitatge i volums és correcte i el prec és tant simple com que un canvi de model d’aquestes característiques s’hauria de debatre i sembla que es porti en secret i misteriosament.
Si ho llegiu, veureu que no estem en contra de cap tipus d’innovació ni, tampoc, d’aquesta. Som molt conscients de la necessitat d’habitatge de lloguer a preus públics reduïts per joves i gent gran, però les coses s’han de fer més bé del que s’estan fent. Els veïns tenen dret, també, a que se’ls expliqui clarament les raons i els perquès. Recordem Figuera Major era una parcel·la d’equipaments i els canvis s’han d’explicar bé.
Aquí teniu el link al PLA DE MILLORA URBANA DEL SISTEMA DOTACIONAL PÚBLIC DE FIGUERA MAJORAPROVACIÓ INICIAL (PMU-007)

A falta d’algun retoc final, aquí teniu la pregunta i el prec que entrarem demà a l’Ajuntament:

PREGUNTA QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CIU SOBRE EL PLA DE MILLORA URBANA DEL SISTEMA DOTACIONAL PÚBLIC DE FIGUERA MAJOR

El passat dia 1 de desembre de 2008 la Junta de Govern local de l’Ajuntament de Mataró va aprovar inicialment el Pla de Millora Urbana del sistema dotacional d’habitatge públic de “Figuera Major” presentat per PUMSA.
L’esmentat Pla, essencialment, preveu la construcció d’uns 90 pisos amb una superfície útil d’entre 40 i 50 m2 cadascú, sobre un solar de 3.378 m2, ocupat el 100 %, determinant-se el nombre de plantes d’acord a 5 nivells d’alçada (pb+4) sobre la façana del carrer Riera de Figuera Major i 4 nivells d’alçada (pb+3) sobre la façana posterior. L’edificabilitat de la parcel·la és de 2,5 m2 sostre/m2 sòl, essent la mitjana de l’entorn segons els criteris d’ordenació urbanística del PMU . Els habitatges públics estan destinats, d’acord amb l’esmentat pla i amb la modificació puntual del PGOUM dotacions d’habitatge públic de diversos carrers de Mataró aprovat definitivament el 20 de desembre de 2006, a règim de lloguer.
Així mateix, tan aquesta última modificació puntual del PGOUM de dotacions d’habitatge públic, com el PMU aprovat ara inicialment, substitueixen en aquest sector concret, i concretament en aquesta parcel·la, la modificació puntual del pla especial d’equipaments de Mataró nord Via Europa i Figuera Major aprovat definitivament per aquest ple municipal el dia 4 de maig de 2006, que proposava en aquesta parcel·la com a ús dominant, el d’equipaments esportius, amb una edificabilitat permesa de 1.00 m2 sostre/m2.
A rel de l’aprovació inicial de l’esmentat PMU, el Grup Municipal de CiU realitza les següents
PREGUNTES:
PRIMERA- Quins criteris s’han fet servir per adjudicar una edificabilitat de 2.5 m2 st/m2 basant-se en l’entorn en una zona on en principi es proposava una edificabilitat màxima de 1m2 st/m2 ?
SEGONA- S’ha tingut en compte l’edificabilitat existent en els habitatges veïns de la zona posterior de la parcel.la (carrer Salvador Espriu) ? i la de futura escola Maria Mercè Marçal ?
TERCERA- S’ha plantejat la possibilitat de rebaixar l’edificabilitat i la no ocupació al 100 % del solar i altres paràmetres per tal que els edificis resultants tinguin una alçada més reduïda ?
QUARTA- Al marge de les al·legacions que es puguin presentar, s’han tingut converses amb els veïns afectats per aquest PMU ? s’ha arribat a algun tipus de consens o solució a rel de les reclamacions veïnals ?
CINQUENA- El PMU planteja en principi tres sub-parcel·les amb tres edificis corresponents. Es té previst realitzar-los en diverses fases, o tots tres de cop ? amb quin cost aproximat ?
SISENA- La planta baixa està destinada com a mínim a un 60 % d’equipament públic. S’ha pensat quin tipus d’equipament hi ha d’anar ? S’ha parlat amb els veïns sobre quin tipus d’equipament és necessari ? Quins compromisos existeixen?
SETENA- A l’espera de l’aprovació definitiva i el corresponent projecte d’urbanització, i tenint en compte la reduïda dimensió dels habitatges resultants (entre 40 m2 i 50 m2 cada habitatge), s’ha pensat quin tipus d’habitatge es construirà ? És cert com se’ns ha informat que hi pensen construir, tots o una part, dels anomenats “pisos contenidor” ? Si fos així, com és que no s’ha informat adequadament als Grups Municipals? Pensa el govern que es pot fer un canvi de model constructiu d’aquestes característiques sense fer-ne un debat públic o, com a mínim, amb la resta de grups del Consistori?


PREC QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CIU SOBRE LES VIVENDES CONTENIDOR DE FIGUERA MAJOR

Pel que ha pogut saber aquest Grup Municipal, el govern municipal es planteja la possibilitat que les 90 vivendes públiques dotacionals destinades a lloguer que s’han de realitzar a la zona de figuera major i que proposa el PMU aprovat inicialment per la Junta de Govern Local el passat dia 1 de desembre de 2008, siguin en el seu dia projectades, totes o una part, a partir de contenidors adaptats o altres tipus de materials alternatius al sistema tradicional.
Convergència i Unió, som conscients de la necessitat d’habitatge de lloguer per joves i gent gran, a preus públics reduïts, i de cap manera no estem tancats a cap tipus d’innovació ni en el model ni en els materials però sí que ho estem a que si fos d’aquesta magnitud, el canvi s’executi després d’un debat seriós i molt rigorós sobre els avantatges i inconvenients que cadascun dels nous sistemes podrien tenir i, sobretot, es faci amb la informació i el consens necessari.
En aquest cas, atès que sembla que es tracta de contenidors nous i no pas reciclats per adaptar-los a habitatge, i tota vegada que els costos sens dubte no serien tant avantatjosos respecte a la situació prèvia (reciclatge) i l’impacte visual en tot aquell entorn seria molt important, creiem que cal replantejar-ho.
Al marge de la radical oposició de veïns de la zona en relació a com està inicialment projectada la construcció d’aquests nous 90 habitatges, i a més, no existint cap tipus d’informació per part del govern municipal de com podrien ser aquests pisos contenidors, de quin material estan fets, de si són adaptables a la zona on es construirien, de quins usos determinats poden tenir, de quines són les limitacions i avantatges en relació a les construccions d’obra tradicionals, de si existeixen construccions similars a Catalunya o a l’estat Espanyol (en latituds properes) i quin resultat han donat, o de quin cost final tindrien, qui els finançaria i com es repercutiria el preu del lloguer als futurs arrendataris, quin manteniment estarien els llogaters o propietaris obligats a fer i si, aquest, seria més o menys que el tradicional i, per tant, assumible o no, de quina durabilitat i per tant amortització tindrien, etc etc el Grup Municipal de CiU presenta el següent,

PREC
Aturar provisionalment el projecte constructiu del sistema dotacional públic del PMU de Figuera Major per tal de revisar la conveniència del nombre de vivendes projectades, la volumetria dels edificis projectats, l’alçada dels mateixos edificis i tots els paràmetres resultants, així com obrir el debat polític necessari per abordar las possibles innovacions en el sistema constructiu que pugui impulsar la Ciutat, tant des del punt de vista dels materials com de la ubicació d’aquests potencials nous tipus de vivenda.