20/3/10

Consell Nacional de CDC



Avui hem tingut Consell Nacional a El Morell. Després de la benvinguda de l’alcalde de, Pere Guinovart, en Pere Macias ha centrat la primera intervenció del dia en la destrucció de llocs de treball i el elevadíssim dèficit públic. Ha explicat com el que havien de ser sis mesos de glòria de la presidència europea s’havien transformat, per a ZP, en sis mesos de malsons.

En Pere explica que el govern de l’Estat, que es va veure obligat a fer el debat de política econòmica, davant la nostra proposta de pacte d’estat, va respondre amb una promesa de diàleg amb tothom, però la veritat és que, ni PSOE ni PP volien aquest gran pacte, però tampoc podien aparèixer com a responsables de que no es fes. És per això que tot va derivar en una comissió negociadora, a la qual CiU hi va acudir amb un document que recollia totes les propostes fetes fins el moment. Finalment van quedar pocs temes sobre la taula: Compromís sobre la morositat i desbloqueig dels pagaments administratius a 30 dies i empreses a 60 dies; Llei d’economia sostenible, amb un discurs poc seriós per part del govern; Reducció de l’IVA a la rehabilitació, com existeix a altres països d’Europa, i Llei de Ports, una Loapa portuaria del PSOE que deixa en perill la descentralització que es va aconseguir al Pacte Majestic.

A en Pere l’ha seguir en Felip Puig, que, de l’activitat política des del darrer Consell ha destacat els treballs de la Catdem entorn dels debats creats a la Casa Gran. Treballs que han consistit en obrir la Casa Gran al País a petició expressa de l’Artur i que s’han explicitat en tres eixos: Cat Global, Cat en Xarxa i Cat Plural, coordinats, respectivament per Dani Ortiz, Ferran Sae i Pere Torres. Ara som nosaltres els que hem de compartir aquests treballs amb la societat, per permetre que la gent se’n adoni que estem dissenyant un projecte de País més enllà del nostre partit.

A continuació, en Felip ha fet un repàs de les campanyes de dinamització més recents: cativistes, idees pel canvi, apunta’t al canvi, cafès tertúlia, programa economia, programa educació, carpes al carrer, ... totes elles orientades a escoltar a la gent. Campanyes on ja es nota que la propera campanya podrà ser més bruta que mai per part dels adversaris.

El secretari general adjunt no s’ha oblidat de les pressions del territori per l’obertura d’infraestructures relacionades amb la prostitució. Ha deixat clar que el partit té una posició i que cal advertir als nostres alcaldes i regidors que hi ha un decret del 2002 que regula i estableix la normativa adient i que, cada ajuntament ha de desplegar la seva pròpia ordenança, perquè la innacció d’algun ajuntament com el de Mataró és el que ho acaba permetent. També ha deixat constància de la ràpida iniciativa i resposta de la gent de Mataró.

Per acabar, ha fet una referència a les darreres enquestes, que assenyalen que les principals preocupacions dels ciutadans són l’economia i l’atur com a primers grans temes, seguits de la preocupació per l’educació, la sanitat, gent gran, habitatge i la immigració. Enquestes que posen de relleu el cansament de la ciutadania respecte el tripartit i les ganes de canvi.

Seguidament ha estat el torn de l’Oriol Pujol en qualitat de portaveu al Parlament de Catalunya, que ha retret la feina mal feta per part del tripartit en quan a les nevades, sempre cercant culpables fora, i la Comissió d’Horta, que va instar CIU i on el resultat ha estat satisfactori, perquè, com nosaltres dèiem, s’ha demostrat que es van produir errares, hi ha responsabilitats i a l’hora es poden fer millores

En el terreny de l’economia, ens ha fet veure la incongruència entre els partits, perquè amb el pacte ofert a Madrid ens acceptaven més coses que no pas a Catalunya. La resposta a les mesures proposades per CiU: morositat, liquiditat, no increment impostos, austeritat i les reformes laborals, energètica i de l’administració pública, així com empènyer amb força l’ensenyament; totes tenen un no i l’únic sí és per fer una reunió. També ha parlat de les lleis de Vegueries i de l’Àrea Metropolitana, de les que ha dit que estan fetes a marxes forçades i amb bronques al territori, i la Llei de Consultes, que no servirà per a res perquè primer s’ha de demanar permís a Madrid..

En aquest moment ha demanat la paraula el President Pujol que, abans de deixar-nos per atendre altres compromisos, ha recordat que fa 30 anys que vam guanyar les primeres eleccions al Parlament de Catalunya amb tots els pronòstics en contra però amb un missatge clar: “Aixequem Catalunya”, i que vam guanyar pel gran esforç i per la mentalitat de país.

L’Artur Mas, secretari general i ja candidat a les properes eleccions al Parlament, ha començat mostrant-se molt content de la feina que fa el Grup Parlamentari. I he de dir que jo també n’estic molt satisfet.

L’Artur no s’ha oblidat d’agrair a tothom la feina que està fent i ha demanat que ningú baixi la guàrdia, que si fa uns anys havíem de lluitar contra les males enquestes, ara haurem de lluitar contra les bones i no podíem refiar-nos. Entrant en matèria, com Pujol, ha fet referència als 30 anys de les primeres eleccions i s’ha mostrat convençut que guanyarem per novena vegada consecutiva, però que cal guanyar prou bé. Ha insistit en que la gent vol i sent que hi ha d’haver un canvi, però tothom ha d’ajudar a poder-lo materialitzar. No si val caure en eufòries prematures i perilloses que podrien portar al relaxament, quan a hores d’ara no hem guanyat res. “Hem de tenir més mentalitat de tortuga perseverant que de llebre refiada”.

Referint-se al PSC, ha dit que, on ells acusaven als altres de que estaven en campanya, ara s’hi posen directament ells. Estan canviant d’estratègia perquè veuen que no representen el canvi i representen la mediocritat de la continuïtat. Però des de CiU hem de fer poques referències al tripartit i enfilar la nostra presència molt més en la línia del que és el nostre projecte. L’Artur només ha fet una referència a l’adversari: Ha recordat que tot i que ara el PSC es mobilitzi, no ens enfrontem als socialistes, nosaltres ens enfrontem al tripartit.

Mas ens ha fet veure que darrerament s’han produït alguns moviments reflecteixen la gran preocupació dels socialistes espanyols per perdre els feus tradicionals. A Andalusia estan preocupats perquè després de 30 anys es pot produir un tomb i a Catalunya, on els socialistes sempre han tingut un suport important, també pinten bastos. És per això que demà vindra Zapatero i faran no se quantes coses.

Zapatero ha anat a Andalusia i ha dit que els pagarà peonades i subvencions a fons perdut. A Catalunya li hem de dir que de peonades i subvencions no en volem, el que volem és que no se’ns regategi allò que diu l’Estatut, ni es discuteixin les competències. Volem que els diners que ens dóna l’Estatut es paguin fins a l’últim cèntim d’euro i volem que a Catalunya se la respecti en la seva dignitat nacional.

Davant d’això CiU té una responsabilitat. Hem de saber combinar, com vam fer l’any 80, el que fa possible un projecte de país i la capacitat d’exercir el bon govern. Podem aportar ambició nacional, somnis, projecte en majúscula, però també gestió del dia a dia per donar-li a Catalunya el prestigi i respecte que en bona part s’ha perdut els darrers anys. Es pot tocar de peus a terra i al mateix temps mirar enlaire i endavant i dir als ciutadans que Catalunya farà de la eficàcia i el projecte el nord de la seva gestió.

Hem acabat amb les intervencions de Jordi Vilajoana, sobre la feina al Senat, de la que vull destacar el fet que Montserrat Candini ha aconseguit que s’aprovés per unanimitat que a l’Aeroport del Prat es creï una figura de gestió nova on les administracions catalanes tindran majoria, i la de Carles Campuzano, que ha presentat les conclusions de la comissió sobre el canvi climàtic.