2/8/10

Agressió a Marcos Blázquez, Regidor de CiU de Caldes.



Aquest vespre he anat a Caldes per expressar la meva solidaritat, i la del Grup que represento, cap a la persona de Marcos Blázquez (67 anys). No el conec personalment però reconec que, aquest matí, en conèixer la notícia, he quedat colpit. Saber que va haver d’anar a l’hospital i que és a casa recuperant-se de cops i traumatismes per una agressió així, és vergonyós. Els polítics som, com es diu habitualment, a l’ull de l’huracà i, per tant, hem d’acceptar tot tipus de crítiques que, massa vegades, fins i tot acaben en l’insult. Ara bé, una agressió, una pallissa, una acció violenta premeditada, covarda i traïdora, pensada i executada deliberadament, per l’esquena, i amb tota la fredor, és quelcom que és intolerable. Fins aquí podem arribar i, en canvi, hi hem arribat !

Per això he anat al Ple. Per donar suport al Grup Municipal de Caldes i al seu Alcalde, en Joaquim Arnó. M’ha sorprès veure que, al Ple, les cadires de tot el Grup del PSC estaven buides. A Caldes hi ha 6 de CIU, i 5 del PSC. Doncs cap del PSC hi era. Es veu que són de vacances i pel comunicat que han fet llegir al secretari, només n’hi ha un que no era fora i no ha pogut consensuar la moció i ni tant sols assistir al Ple. Tampoc ningú del propi Partit, ni local, comarcal o nacional, s’hi ha pogut acostar per donar la cara i mostrar la mínima solidaritat humana que el cas requereix. En aquests temes no hi ha política que hi valgui. O sí, senyors del PSC ? És inexcusable i inacceptable el que s’ha vist avui. En el mateix comunicat llegit, expressaven que es podia haver esperat a fer la condemna al Ple ordinari del 27 de setembre. Aquesta és la categoria personal que tenen? Prefereixo no escalfar-me però com més i penso més difícil m’és trobar una explicació. Sigui el que sigui el que passi a la política mai, mai, s’han de justificar –ni per omissió- les actituds com aquestes. Avui, el PSC, no ha sabut estar a l’alçada del Partit senyor que voldria ser i ha deixat escapar una oportunitat d'or per a mostrar quins són els límits.


Notícia EL PERIODICO

Notícia EL PUNT

Notícia LA VANGUARDIA


Intervenció de l'Alcalde, Joaquim Arnó, i moció aprovada:

Benvolguts, benvolgudes:

Ahir al matí, va tenir lloc un fet sense precedents a la historia recent de la nostra vila, com és el de la covarda agressió soferta pel regidor de l’equip de govern de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac, en Marcos Blazquez.

Des d’ara, la data de 1 d’agost, quedarà tristament inscrita en la petita però gran historia local com una de les seves diades negres, no només pel fet lamentable que representa qualsevol agressió, sinó per la important càrrega simbòlica que comporta el fet que l’agredit sigui una persona noble, una bona persona, quin únic delicte a ulls dels seus ignominiosos agressors, hagi estat el de ser regidor del nostre Ajuntament.

Abans de prosseguir en l’acte que aquí ens reuneix, vull adreçar unes paraules al nostre company Marcos Blazquez, a qui he tingut oportunitat de veure i acompanyar després de patir l’atac dels violents i a qui des d’aquí vull desitjar una prompta i total recuperació de les lesions sofertes.

No puc deixar de pensar en que ahir li va tocar en ell, però que de fet, la sense raó dels agressors hagués pogut recaure sobre qualsevol dels altres regidors de l’Equip de Govern, inclòs jo mateix. El van escollir a ell, potser perquè presumiblement era un objectiu relativament “fàcil” i a l’abast, potser el més vulnerable de tots, per raó de la seva edat i també per la seva manera de ser, cordial i afable, que el fa més assequible que ningú.

Espero i desitjo, de tot cor, que aquesta sigui la última vegada en que en una sessió del Ple de l’Ajuntament hi hagi la cadira buida d’un regidor per raó d’una agressió, coacció, o qualsevol altre acció que l’impedeixi l’exercici normal i lliure del seu càrrec.

Dit això, també vull dir que avui no ens hem reunit aquí per jutjar els fets ocorreguts, ni els seus protagonistes, ni per impartit justícia, malgrat la majoria tinguem molt clar el que va passar, com va passar, i segurament també el perquè va passar.

De tot això ja se’n cuidarà la justícia que determinarà l’abast de les responsabilitats dels culpables, perquè, per sort dintre de la desgràcia, els fets van succeir al mig del carrer, davant d’altres persones i per tant, a part del relat directe dels implicats, també es disposa d’un ampli ventall de testimonis directes que han estat recollits pels agents de l’Ordre i tots posats a disposició judicial per a que siguin els Tribunals els qui actuin en conseqüència.

El d’ahir no va ser un atac qualsevol. No va ser una baralla efervescent producte d’un rampell momentani. Més aviat el contrari, té totes les traces de ser una altra cosa. Va ser un atac segurament premeditat, i no només contra una persona, sinó que contra la institució que aquesta persona i nosaltres, regidors, representem.

Va ser per tant, un atac directe a la llibertat i contra la democràcia. Va ser un atac contra un representant dels caldencs i caldenques i del seu Ajuntament, que mereix la nostra més absoluta reprovació i la de tots els homes i dones de bé de Caldes.

A nosaltres, regidors de l’Ajuntament, ens correspon, avui, ara i aquí, aixecar la nostra veu, enèrgica i sense vacil·lacions per a expressar la nostra indignació i per a condemnar aquest i qualsevol atac físic, covard i traïdorenc, contra una persona o persones indefenses, ciutadanes d’aquest poble, per part de persones que no dubten en saltar-se les més elementals normes de convivència que entre tots ens hem donat.

Més enllà de la discrepància i de la diferència, hi ha el respecte i la llibertat. Llibertat individual i llibertat col·lectiva que s’exerceix de forma conjunta aplicant els principis bàsic de comportament democràtic.

En Marcos Blàzquez és un regidor d’aquest Ajuntament que ha rebut una brutal agressió en exercici del seu càrrec. Mai havia passat un fet similar i mai hauria de tornar a passar. La llibertat i el respecte han de prevaldre sempre. No es pot acceptar de cap de les maneres que alguns optin per les vies de la imposició i de la violència.

Es per això, que de forma solemne i amb emoció que proposo l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER

L’Ajuntament de Caldes d’Estrac, reunit en sessió plenària, expressa la seva condemna més enèrgica per l’agressió soferta el dia d’ahir pel nostre company regidor MARCOS BLAZQUEZ, que va ser atacat en plena via pública de manera ignominiosa, covarda i traïdorenca per unes altres tres persones, sobre les quals i a la vista dels fets, cal esperar recaigui tot els pes de la llei i que responguin davant la justícia pels seus actes.

SEGON

Igualment, el Plenari de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac, expressa de forma unànime el seu suport i solidaritat al company regidor agredit, MARCOS BLAZQUEZ, recolzant-lo en tot i per tot en l’exercici del seu càrrec públic i també desitjant-li la millor i més ràpida recuperació possible.

TERCER

El Ple de l’Ajuntament de Caldes d’Estrac, crida i exhorta a tota la ciutadania a la defensa de la democràcia i de la llibertat en el convenciment de que la violència, exercida de manera gratuïta i visceral, no porta enlloc, especialment en relació els afers públics i les qüestions col·lectives que més ens afecten. Per això, el Ple de l’Ajuntament demana a la ciutadania que condemni sense excuses els fets ocorreguts i no aixoplugui els violents, com a demostració palpable del desig unànime de tots els caldencs i caldenques de viure en pau, respecte i llibertat, en el marc de l’estat de dret i democràtic que entre tots ens hem donat.

QUART

El Ple de l’Ajuntament de Caldes, es dirigeix també als Òrgans corresponents de l’Administració de Justícia i per a demanar-los que actuïn amb diligència i eficàcia per a que els fets no quedin impunes i els culpables en resultin castigats segons correspongui en Dret. En aquest sentit, l’Ajuntament es personarà en les diligències que s’instrueixen com a acusació particular.

CINQUÈ

Finalment, el Ple de l’Ajuntament de Caldes vol agrair totes les mostres de suport i recolzament que s’han rebut des del moment en que s’han conegut els fets per part d’institucions, entitats i particulars. A tots ells i als ciutadans i ciutadanes de Caldes només els podem agrair el seu testimoni i alhora reiterar públicament el compromís de tots els seus integrants de treballar sense desmai per a que la bona convivència, el respecte i la llibertat siguin la guia de totes les seves decisions i de tots els seus actes.

Caldes d’Estrac, 02 d’agost de 2010