19/12/14

Ple extraordinari desembre 2014


El proper dimarts 23, fem un Ple extraordinari per aprovar inicialment el PAM i el Pressupost 2015 i aprovar definitivament les Ordenances Fiscals de l'exercici 2015.

Ordre del dia

2/12/14

Ple municipal desembre 2014


Com cada mes, us adjunto l'ordre del dia del proper Ple ordinari.
- Ordre del dia 

5/11/14

Ple municipal novembre 2014


Dijous 6 de novembre tenim Ple ordinari. Us adjunto com sempre l'ordre del dia.

- Ordre del dia

27/10/14

Ple extraordinari d'octubre


El proper dijous 30, fem un Ple extraordinari per aprovar provisionalment les Ordenances Fiscals de l'exercici 2015.

Ordre del dia

20/10/14

Festes de Sant Simó, una festa amb gruix històric



L'imaginari emocional de Mataró té a l'Ermita de Sant simó un dels seus llocs de referència. Segurament pocs indrets com aquest han estat tan presents a les vides de les mataronines i dels mataronins. En el decurs de la història ha estat referència de navegants ("ja veig l'ermita de Sant Simó, axiò vol dir que hem arribat a Mataró"); de viatgers que tornen a casa ("bé, ja som a Sant Simó, ja hem arribat") o de viatgers que marxen ("quedem a Sant Simó i sortim plegats"). La vella Ermita ha estat lloc de trobada de moltes generacions de petits i grans que han compartitt un dia de lleure, la cerca del famós sabre endolcit: una peça de pastisseria que recorda els sables dels vells corsaris. És el dia de la seva festivitat, el 28 d'octubre. Ni el primer tren de la Península, el que va unir Barcelona amb Mataró, es va voler perdre aquesta diada. Per això el seu primer trajecte, justament va arribar a l'estació de la nostra ciutat el 28 d'octubre de l'any 1848. 

Sant Simó és sinònim de senzillesa, d'acolliment i de caliu. La seva ermita se sap modesta, petita i important, com la Nau Gaudí; se sent plena de records dels que hi han fet cap en alguna ocasió, com Santa Maria en ple ofici de Festa Major; i es veu maca, radiant i atractiva, com una posta de sol. I, sobretot, se sap, se sent i es veu forta, combativa i resistent, perquè quan Les Santes encara no eren Les Santes, les festes de Santi Simó ja eren les festes de Sant Simó, és a dir, ja existeixen a l'imaginari de mataronins i mataronines. 

Mataró fa el seu camí, creix, s'obre a nous horitzons, però sap que sempre podrà tornar a l'ermita marinera de Sant Simó i trobar-se una mica més a si mateixa. 

2/10/14

Ple municipal d'octubre 2014


Us adjunto l'ordre del dia del proper Ple ordinari.

Ordre del dia

18/9/14

Ple municipal extraordinari setembre


Aquest dimarts tenim Ple extraordinari amb motiu de la Proposta de resolució que presentem els grups municipals CIU, ICV-EUIA i CUP de suport de l'Ajuntament de Mataró a la convocatòria de consulta sobre el futur polític de Catalunya del 9N.

Ordre del dia

10/9/14

M’he mullat per l'ELA


Aquesta setmana he acceptat el repte que em van llançar els Armats de Mataró per sumar-me a la iniciativa de l’Ice Bucket Challenge per donar a conèixer la malaltia de l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica). Us deixo un vídeo de testimoni de la meva remullada amb aigua freda, tal i com marca el repte. A més, he fet una donació a la Fundació Miquel Valls que lluita contra l’esclarosi múltiple, i he nominat a la resta de regidors del govern, als periodistes que cobreixen la informació local, i a la colla de la Momerota.

He de reconèixer que jo era una mica escèptic sobre aquesta acció viral, però em van convèncer de que gràcies a fer-ho així hi ha molta més gent conscienciada. I, sobretot, cal afegir-hi el donatiu. Per això us animo a sumar-vos a la iniciativa i sobretot a fer aportacions als següents comptes: 

Ingrés al compte de "la Caixa": 2100.3422.1622.1010.3820.
Ingrés al compte de CatalunyaCaixa: 2013.3288.90.0200041929.
Ingrés al compte del BBVA: 0182.1615.22.0201676803



3/9/14

Ple municipal setembre 2014


El proper dijous 4 comencem un nou curs polític. Us adjunto l'ordre del dia .

8/8/14

Serenata del carrer Sant Ramon 2014

Hi havia un temps on el carrer era el lloc de trobada habitual dels ciutadans; el lloc on s'hi feia més vida social. Pocs carros o pocs cotxes, poc perill i moltes ganes de compartir conversa a la fresca, tot matant el temps asseguts al portal o al voltant d'una immensa taula amb els veïns. Si, a més, s'hi afegia l'ingredient de la diversió amb un toc de música i una mica de sopar podem dir que la serenata ja estava muntada. Tot en la seva justa mesura; i ja se sap que la mesura justa no està escrita, s'intueix. 

La Serenata del carrer Sant Ramon és fruit d'aquell moment històric de fa 149 anys, quan els carrers de la ciutat vivien la seva pròpia identitat amb saraus a la fresca i sopars de veïns. A la Revista Mataronesa del 8 de setembre de l'any 1865 trobem per primera vegada una referència escrita de la Serenata del carrer Sant Ramon, al costat de la del carrer Sant Agustí, carrer Nou o Sant Roc, entre altres.

Mataró dedica el 2014 a parlar dels valors; cada més un valor. La Serenata cau de ple enmig de dos d'aquests valors, el de l'acollida (agost) i el de la identitat (setembre). Un i altre valors, el carrer de Sant Ramon els té ben interioritzats. Acollida com  a sinònim d'inclusió, d'acceptació, de saber compartir un espai on tots els veïns hi són protagonistes. I identitat com a definició del sentir d'un carrer de Mataró que se sap amb tradició i que no vol deixar de lluir la seva personalitat. 

La Serenata té tradició, pòsit històric i força, i és un referent obligat quan l'estiu comença a acomiadar-se. 

Ànims, per molts anys, i que continuï el ball.

30/7/14

Les Santes 2014: Recull de fotos













Ahir vam acomiadar Les Santes 2014, la nostra Festa Major. Tal i com vaig dir en una entrevista a Mataró Ràdio, els que vivim Les Santes sentim que són la millor Festa Major de Catalunya. I és possible per la dedicació, entusiasme i esforç de les colles, els tècnics, els voluntaris, les entitats i els ciutadans que, d'una manera o altre, contribueixen a fer d'aquests dies una gran celebració i un orgull per Mataró.

Vull donar les gràcies a tots, professionals i voluntaris, que han treballat aquests dies perquè tots poguessim gaudir de la festa. Ni tan sols la pluja, que ens ha esguerrat algun acte, ha impedit que els mataronins i mataronines celebrem Les Santes com cal.

Ja falta menys per les Santes 2015. Glòria a Les Santes!

28/7/14

En defensa dels alcaldes

La setmana passada em van notificar la meva imputació, juntament amb la resta d’alcaldes que formem part de la Federació de Municipis de Catalunya, per l’assumpte dels suposats sobresous. Una situació que em disgusta i m’entristeix perquè, com he reiterat des del moment en què es van donar a conèixer els fets, en som innocents. No m’agrada aquesta situació que atempta contra el cor mateix de la democràcia i ens fa mal com a societat. Però entenc també que la imputació ens permetrà explicar que som innocents, que els alcaldes no hem fet res mal fet i que tot plegat és una injustícia. Així li manifestarem a la jutgessa i ho defensarem on calgui.

Ho he explicat molts cops i ho explicaré les vegades que faci falta: Les quantitats que vam percebre estaven declarades a Hisenda amb el seu corresponent IRPF. Mai va haver-hi cap voluntat d’amagar res i no vam tenir cap sospita que la Federació de Municipis no estigués fent les coses bé. No vam dubtar mai d’una entitat on alcaldes i tècnics ens assessorem de com fer bé les coses. I quan, a través dels mitjans, em vaig assabentar que se’ns investigava i que un informe qüestionava els pagaments, vaig ser el primer en fer un dipòsit cautelar dels diners i de retirar-me dels òrgans executius de la direcció fins que se’ns expliqués bé el que s’estava investigant. 

Podeu recuperar aquesta entrevista al programa Migdia de 8tv on explico amb tot detall la meva posició davant els fets de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).


25/7/14

Les Santes 2014: La Crida

Mataronines i Mataronins! D’aquí, d’allà i d’arreu! Ja les tenim aquí! Hem esperat tot un any però ja són aquí!    

L’Herald, diligent, ha fet la seva feina i ha proclamat la festa major als quatre vents. A tall de tastets, hem fet l’exposició d’en Quim Puig, el Festival d’orgue, les Santes esportives, els Capgrossos ens han fet gaudir de la millor diada de la història, els Ball de diables s’han superat amb la mostra i l’Encesa, les biblioteques han fet somniar grans i petits amb els seus contes, la gegantada i els Gospelsons ens van fer ballar, i tot degustant el cremat tradicional vam tornar a escoltar aquelles havaneres que ens fan sentir tan bé, abans de la nit de rumba.  

Però ja s’ha acabat l’espera! Puntuals, ens retrobem amb la festa major de la nostra ciutat. Petits i grans, hereus i donzelles, menestrals i prohoms, tothom és cridat a fer festa grossa i omplir carrers i places de gatzara.

Després d'un any de lluita, d’esforç, de patiments i de cabòries ha arribat el moment que més esperem de l’any, quan darrera del majestuós Robafaves dansarem incansables fins a exhaurir el darrer alè de força per guarir nostre esperit.

Aquest any, també estem d’aniversari. Hem de felicitar la banda de música pels seus 30 anys d’existència i per acompanyar-nos amb la seva alegria vital. Gràcies! moltes gràcies músics!

Deixeu-me, també, que tingui un record per a tots aquells mataronins i mataronines que ens han deixat, alguns d’ells abans que el rellotge natural s’exhaureixi. Recordem també nens i nenes, joves i grans que per malaltia són a casa o a l’hospital, a tots ells, us desitgem que us recupereu aviat. Us volem aquí amb nosaltres l’any vinent! 

Als que treballeu, als que sereu darrera de cada acte perquè la festa surti bé, el nostre agraïment. A tots aquells que es perden la festa perquè tenen altres obligacions, a tots ells, els enviem la nostra consideració i respecte.

La festa la fem entre tots i totes, menuts, joves i grans, amb la família Robafaves i l’àliga, momerota i momeroteta, drac i dragalió, nans i diablesses a més de la banda; però d’entre tots, sempre hi ha qui, tocat per la marinada, per l’esperit de les Santes o per l’olor de pólvora, qui la viu de forma tan plena que ens fa sentir a tots que som especials. I és aquí, precisament, que no em vull oblidar de que, aquest any, aquí sota ens en falta un!

Un d’aquells que s’encenia amb bogeria fent-nos sentir l’esperit de Santes com pocs ho saben fer. Company! Jordi! Aquest any ens hauràs de mirar des del balcó etern però sàpigues que et trobem a faltar i que el teu tremp marcarà les Santes per sempre!

L’any passat us deia que ens queden moltes batalles per guanyar i que n’hi havia una, la de manca de feina, que angoixa encara a moltes famílies. Aquest any tenim més confiança, hem estat capaços de millorar una mica en aquest terreny però no n’estem satisfets, ens queda molt per fer i és la nostra primera prioritat.

Permeteu-me també, que abans que sonin flabiols i gralles i que el tronar de la traca ens faci tremolar d’emoció, us expressi també el meu desig que, igual que la festa major ens agermana fraternalment, junts trobem la manera de fer un món més just, sense mesquineses, sense guerres, on els infants puguin viure feliços i en pau, que junts construïm un món de valors on el respecte per l’altre siguin la divisa que guiï el nostre cor,  i on no haguem de viure colpidores guerres que no fan més que manifestar-nos els límits de la nostra imperfecta humanitat. Hem de dir prou! Prou de guerres, prou de governants que se senten amos del seu poble, prou de nacions que se senten amb dret sobre les altres. Volem pau allà on hi ha conflictes!

I de cara a la festa, on hi haurà de tot i per a tots els gustos, us demano que l’encarem amb civisme i amb la ferma voluntat d’acabar-la amb la satisfacció d’haver-ho cremat tot -si voleu- però acabar-la bé. Que l’orgull que sentim ara sigui més gran quan anem a tancar! Per això hem de respectar les normes de cada acte, respectar les figures i la seguretat pròpia i d’altri, i sobretot la dels més menuts que viuen amb il·lusió la nostra històrica i cada dia més multitudinària festa major.

Fent una mica d’història: des d’aquell 25 de juliol de 1772, avui fa 242 anys que la comitiva mataronina arribava a Sant Cugat per recollir les relíquies de les nostres Santes, i que arribarien a Mataró l’endemà i que el 27 ja eren a Santa Maria durant l’ofici solemne. Podríem dir, que allà va néixer la nostra Festa Major actual, encara que per aquella època es feia festa grossa per la Mare de Déu d’Agost. Però mireu per on, un referèndum popular -el 1852- decidí que Santa Juliana i Santa Semproniana serien les noves patrones. I heus aquí que 162 anys després, i havent enriquit la nostra festa fent-la símbol conegut arreu, tornem a exhibir orgullosos la nostra voluntat de llibertat per triar el nostre camí.

Som lleials a les nostres tradicions. Hem acollit amb generositat a tothom qui ha arribat a casa nostra. Hem obert de bat a bat els nostres cors, per integrar cultures i tradicions alienes tot respectant les arrels de cadascú, però hem de deixar ben clar que volem que es respectin les nostres: ha de quedar ben clar que volem ser un País normal, i que no renunciarem al compromís amb la voluntat majoritària del nostre poble ni a reclamar la llibertat de la nostra nació per construir pacífica i democràticament un país nou: lliure, socialment just, econòmicament pròsper i, moral i espiritualment fort.

Robafaves, ha arribat el moment que t’alcis i, majestuós, comandis la Ciutat! Que tot Catalunya sàpiga que, a Mataró, són Santes.

Mataronines i Mataronins, ha arribat el moment que el tronar eixordador de la traca doni inici a Les Santes 2014.

Mataronines i Mataronins, agafeu aire i crideu amb mi: Glòria a les Santes!!!

Visca Mataró! Visca Catalunya lliure!


24/7/14

Ja tenim el nou Parlem-ne 128!


Us adjunto les últimes novetats del Parlem-ne del mes de juliol.

Parlem-ne 128

18/7/14

Ple extraordinari juliol 2014


El proper dilluns 21 de juliol convoquem Ple extraordinari per presentar l'adjudicació de la gestió del servei públic de recollida de residus, de la neteja viària, de la neteja del passeig marítim i les platges.

- Ordre del dia

9/7/14

Sobre la Federació de Municipis de Catalunya



En aquesta entrevista al programa Migdia de 8tv explico amb tot detall la meva posició davant els fets que han tingut lloc a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Per la gravetat de les acusacions que s'estan llançant al conjunt d'alcaldes i alcaldesses que formen part de l'entitat, ara cal més que mai donar totes les explicacions que calgui i exigir la depuració de responsabilitats fins al final.

Els alcaldes i alcaldesses de la FMC ens hem vist involucrats en una situació que nosaltres no hem generat. La Federació presumia de legalitat en tot el que feia i és on se'ns assessorava en les bones pràctiques. Em sento enganyat i estic indignat.

Em reitero: Si en política hi ha pomes podrides, les hem de separar. El que no podem tolerar és que es posi a tots els polítics en el mateix sac i permetre un atac que fa mal al cor mateix de la democràcia.

Com he explicat als mitjans, en cap moment se'ns va demanar justificar les quantitats percebudes, que d'altra banda estan declarades a hisenda com a rendiments de treball. Tot i això, tant bon punt vaig tenir coneixement de la possible irregularitat amb el cobrament de sous i fins que s'aclareixin els fets, vaig decidir depositar de forma cautelar els diners rebuts.

Aquesta és la carta que vaig fer arribar al secretari general de l'entitat. Us adjunto també el certificat de retencions de la FMC on consta que els diners es van percebre com a rendiments de treball i no com a dietes.



3/7/14

Ple municipal juliol 2014


Com cada mes us adjunto l'ordre del dia del Ple municipal. En aquest cas serà el darrer abans de les vacances d'estiu.

Ordre del dia

Desitjant que sigui del vostre interès.

18/6/14

L’art, un espai de llibertat individual

L’art és la relació íntima entre el creador i els seus sentiments. I assoleix el seu punt culminant quan el resultat d’aquesta relació s’emancipa, quan una obra deixa de pertànyer al creador per dipositar-se al cor de l’observador. L’art és transversal i parla el llenguatge universal del bon gust, la sensibilitat, la tècnica i l’emoció.

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró té com a objectius l’exhibició i la interpretació educativa d’obres d’art contemporani, amb una atenció especial per l’obra dels artistes catalans o relacionats amb Mataró, el Maresme i Catalunya. També és un objectiu del Consorci la programació d’activitats que contribueixin a la formació i l’educació de la sensibilitat i de l’esperit crític de les persones. La Col·lecció Bassat és un actiu per projectar el nom del Consorci entre els amants de l’art. Però amb l’art també podem fer país, fer comarca i fer ciutat.

Sortosament, a Mataró, podem fer compatible un magnífic continent -la Nau Gaudí, la primera obra de l’insigne arquitecte de la Sagrada Família-, amb un singular contingut -la Col·lecció Bassat que aixopluga un exclusiu fons d’art contemporani de la segona meitat del segle XX-

Però no seria just limitar l’art, la creació, al gaudi d’uns pocs. S’ha de compartir. I en el nostre cas, una manera de fer-ho és amb l’organització d’exposicions itinerants o fent-ne la cessió temporal. Per això, a aquesta ciutat i a aquest alcalde els congratula poder compartir amb Sant Joan de les Abadesses les sensacions, les vibracions i els sentiments que traspuen les obres dels més destacats artistes contemporanis catalans. En aquest cas concret, l’obra dels artistes Albert Ràfols Casamada i Josep Guinovart.

Compartir és un dels valors més importants que existeix, és sinònim de solidaritat, renúncia, consens, equilibri, generositat, servei. Compartir és el que fa sòlids i grans els projectes. Per això, ens agrada i volem compartir amb tots vostès una part de la Col·lecció Bassat; ens plau gaudir plegats d’un espai de llibertat individual com és l’art.


Article que he enviat per l'exposició de Sant Joan de les Abadesses

17/6/14

Ja podeu llegir el nou Parlem-ne 127!


A continuació us adjunto el nou Parlem-ne del mes de juny. 

Entre d'altres temes, trobareu:

- Resultats de les eleccions europees
- La proposta de modificació dels enllaços de Mataró Oest
- Rebuig de la Llei Wert en defensa de l'escola catalana...

Desitjo que sigui del vostre interès


2/6/14

Ple municipal juny 2014


Com cada mes us adjunto l'ordre del dia del ple municipal d'aquest mes. 

Entre d'altres temes, tenim les aprovacions inicials del Reglament del Consell d'Infants i la de l'ús i accés als mitjans públics de comunicació d'àmbit local per part dels grups municipals de l'Ajuntament.

Desitjo que sigui del vostre interès.


23/5/14

El 25 M, omplim les urnes


Aquest proper diumenge tenim una cita a les urnes per escollir els nostres representants al Parlament Europeu. És una cita important, i encara que això pugui semblar un tòpic que es repeteix cada vegada que hi eleccions, el cert és que aquests comicis arriben en un moment històric d’especial transcendència pel futur de Catalunya.

Aquest 25 de Maig serà l’única vegada que podrem anar a les urnes abans de la Consulta del 9 de novembre. Hem d’aprofitar l’ocasió per aixecar la nostra veu i enviar un missatge clar i rotund a Europa. Perquè és a Europa on el nostre projecte nacional trobarà els seus aliats. I cal que la voluntat dels catalans, de tot un poble, s’expressi de forma contundent.

El passat 11 de setembre vam omplir els carrers de forma multitudinària amb la Via Catalana. El mateix esperit cívic i l’entusiasme que ens va impulsar llavors ens hauria d’empènyer aquest diumenge a omplir les urnes. Necessitem una elevada participació per legitimar el nostre projecte de nació, perquè Europa i el món entenguin que la nostra voluntat és ferma.

I m’atreveixo a demanar una cosa més: el suport per als partits que, com CiU, s’han arremangat per fer possible la consulta que ens ha de definir com a nació catalana, sòlida i de futur. El president Mas ha donat la cara i lidera aquest procés que, com sabeu, és ple d’entrebancs i dificultats. Ara necessita que els catalans, i els mataronins, l’ajudem amb un gest ben clar. Donem suport a CiU i al nostre candidat, en Ramon Tremosa, perquè pugui fer arribar la veu d’un poble allà on ens sabran escoltar.

Hem d’aconseguir és que aquest 25 de maig, quan Europa miri els resultats electorals, vegi que a una nació petita com la nostra li interessa Europa més que a ningú. Perquè Europa serà la nostra única sortida.


Diumenge, ens veiem a les urnes.

15/5/14

Ja podeu llegir el nou Parlem-ne 126!


Ja podeu llegir el nou Parlem-ne de maig.

Entre d'altres temes, trobareu:

- La recuperació del Pati del Cafè Nou
- Eleccions europees
- Declaració de persones non grates dels ex-dirigents de Bankia
- Impuls del "Bosc Vertical" al Parc Forestal


11/5/14

La Policia Local, més propera





 El cap de setmana passat es va celebrar la primera Cursa BTT de la Policia Local. Un acte emmarcat en la celebració del Dia de la Policia Local de Mataró i promogut pels propis agents amb la voluntat d’acostar-se a la ciutadania i mostrar la seva cara més amable. Un acte lúdic i esportiu organitzat pel propi cos policial que va ser tot un èxit de participació i que va permetre acostar-se als nostres agents de forma més amena i distesa.

Els agents de la Policia Local no tenen una feina fàcil. Són els responsables de mantenir l’ordre a la via pública, de garantir la seguretat als nostres carrers i places, amb les dificultats i riscos que això comporta. Al mateix temps, són els que primers que reben les queixes, la indignació i el malestar dels ciutadans, preocupats per un tema tant sensible com el de la seguretat. Per això activitats com la cursa BTT de dissabte, que ens fa propera la Policia Local, són tan importants. Els encoratjo a seguir endavant amb aquesta iniciativa.

Des de l’Ajuntament, aquesta setmana també hem celebrat l’acte institucional en motiu del Dia de la Policia Local. Un acte que ha servit per condecorar i reconèixer la tasca dels nostres agents i també dels ciutadans que han col·laborat amb el cos en la resolució de conflictes. No em cansaré de dir que la col·laboració ciutadana amb la Policia Local és essencial per al bon funcionament de la nostra ciutat.


En aquest sentit, des del govern hem fet un esforç per tal de reforçar el servei de Policia de Barri que vam haver de reestructurar a principis de mandat per tal de crear el quart torn de vigilància a les nits. Aquest any hem pogut cobrir les places vacants del cos i destinar a aquest servei de proximitat cinc agents que se sumen als cinc que ja vam recuperar del servei de grua i que ja patrullen als diferents districtes de Mataró. 

6/5/14

Ple municipal maig 2014


A continuació us adjunto l'ordre del dia del ple d'aquest dijous.

Ordre del dia

26/4/14

Romeria rociera 2014

Mataró és el resultat del treball i de l'esforç de moltes persones vingudes d'arreu. La sang que corre per les venes dels mataronins té moltes procedències geogràfiques, lingüístiques, ètniques i culturals. Però té un tret distintiu: la voluntat de ser aquí i de formar part d'una ciutat amb uns orígens de més de dos mil anys d'història.
Les tradicions formen part d’aquest pòsit cultural que anem heretant i que després deixem en herència. I una d’aquestes tradicions que la ciutat ha acollit i ja s'ha fet seva ens ha vingut dels mataronins vinguts d’Andalusia: la Romeria Rociera. Aviat farà quaranta anys que la ciutat té el goig de viure, veure i gaudir una festa plena d'alegria, llum, color i música que aplega més de 20.000 rocieros i rocieras. Però també d'entendre un sentiment de devoció cap a la Virgen del Rocío.
Aquest any 2014, Mataró parla de valors, d'allò que ens fa a tots més persones. Es parla del compromís, de la solidaritat, de la identitat, de la justícia... Sota el vel de la festa de la Romeria hi ha un munt de persones i d'entitats plenes d'energia que en el seu dia a dia -potser sense saber-ho, molts des de l'anonimat-, contribueixen a fer possible que els nostres conciutadans, les persones del nostre entorn superin situacions difícils. Això són valors.
La Romeria, si bé té un sentiment andalús innegable, és alhora un gran esdeveniment de Ciutat del que me'n sento orgullós i al que m'agradaria convidar tothom a participar-hi i viure'l amb intensitat.
La Romeria és un bon moment per la festa, per trobar-se, per compartir una xerrada, un àpat, "el camino" o un ball. Visquem-la amb espontaneïtat, responsabilitat i civisme, sense oblidar la fe dels romeros que és l'origen de tan estimada tradició.
Per molts anys!

(Aquest escrit surt al programa de festes)

25/4/14

Per molts anys Capgròs!

Que una empresa compleixi 30 anys no pot ser res més que una excel·lent notícia. Les empreses són el teixit que permet a aquesta societat generar riquesa, valor afegit i benestar. 

Sense les empreses, la societat no seria res més que una immensitat d’autòmats desmotivats, sense horitzó ni afany de superació. Per tant, el primer que cal expressar és la satisfacció per aquest trentè aniversari de l’empresa Capgròs Comunicació S.L.

L'obligació de tota empresa és tenir beneficis per redistribuir-los entre els seus treballadors, reinvertir en el negoci i remunerar a aquells que van decidir arriscar un capital per ajudar a tirar endavant l’aventura. Però una empresa de comunicació, a més de la seva rendibilitat, té un compromís amb la societat a la que serveix. Un mitjà de comunicació -en aquest cas, un mitjà de proximitat- té la responsabilitat de traslladar a la comunitat a la que serveix i, de la que obté uns recursos per sostenir l'empresa, uns continguts fiables i verídics. El gran actiu d'un mitjà de comunicació no són els recursos que hi destina per ser més competitiu; ni el tiratge; ni tan sols la publicitat; el gran actiu dels mitjans és la seva credibilitat i el seu compromís amb la veritat. 
Això és el que diferencia els mitjans seriosos dels pamflets.

Capgròs porta 30 anys explicant el que passa a Mataró. Apostant per allò que creu que ha d'apostar i jugant -legítimament- les seves cartes. I ho ha fet sempre en català. En la nostra llengua, ha explicat la transformació d’una ciutat que treballa i lluita per tornar a fer-se un lloc entre les grans capitals de Catalunya. La nostra història ens diu que Mataró ha estat una ciutat clau pel país. I ho volem continuar essent. Sense renunciar a res. Mirant el futur amb l'optimisme d'aquell que sap que la seva matèria primera és de qualitat. Fent compatible les aspiracions legítimes d’aquesta comunitat amb l’empenta dels valors que ens han fet com som: l'esforç, el compromís, la justícia, ..., la il·lusió. Tots aquests valors segur que també són els que han empès la propietat i els treballadors de Capgròs a buscar permanentment nous horitzons que serveixin per donar més viabilitat al projecte. I quan algú persegueix amb convicció alguna cosa, ja ho comença a tenir mig aconseguit.


Per molts anys!!!

Un acte de justícia

Repensant aquests darrers dies les accions que des de l’Ajuntament de Mataró vam iniciar per defensar els clients de l’antiga Caixa Laietana, tenedors de participacions preferents i altres productes financers de risc, que havien perdut els seus estalvis com a conseqüència d’una evident mala pràctica bancària -per dir-ho en paraules planeres-, m’han servit per reafirmar velles idees, idees que moltes vegades sembla que hagin passat de moda, “que ja no es portin”, però que estic segur que són la raó de ser de molts alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores del país. De res serveix una administració, un ajuntament, si no és per intentar solucionar els problemes dels ciutadans, per ajudar –amb el que es pugui- als col·lectius, veïns i veïnes que més pateixen, per escoltar, per acompanyar i per transformar la seva lluita i el seu clam de justícia amb un crit unànime de la ciutat, amb l’ajuntament al capdavant.

A Mataró, no teníem en absolut la pretensió d’esdevenir els defensors de les causes perdudes, ni d’abanderar-nos en la defensa dels afectats per una presumpta estafa bancària amb majúscules. En absolut. Simplement hem lluitat -i lluitarem- perquè Mataró ha estat un municipi especialment afectat per la comercialització d’aquests productes ja que Caixa Laietana, entitat fortament arrelada a la ciutat i a la comarca del Maresme, va ser una de les entitats que més en va vendre.

I sé que potser això no és una competència de l’Ajuntament, o més ben dit, no ens tocaria a nosaltres defensar els afectats. Però com que som novells i inexperts –ho reconec-, tenim aquest grau de tossuderia que molts cops la política havia perdut, i no ens espanta la voluntat transformadora, el fer les coses d’una altra manera. Només reclamant i aconseguint justícia podrem enfortir la dignitat dels polítics, les administracions i les ciutats.

I ho hem fet i ho continuarem fent conscients que lluitem contra institucions i organismes fins ara intocables, invencibles. I ho fem junts, tots els grups polítics del Consistori, si, tots, CiU, PSC, PP, PxC, ICV i CUP, i també amb les plataformes d’afectats (Estafabanca, ADICAE, APREDEF), amb el defensor del ciutadà, amb el Col.legi d’advocats, amb l’Agència Catalana de Consum. Amb la unanimitat també del Consell d’Alcaldes del Maresme, amb el suport de la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Associació Catalana de Municipis, amb la creació d’una oficina municipal d’atenció als afectats gràcies a la complicitat de molts treballadors públics. La clau és comuna, les responsabilitats també, dels govern, dels grups polítics, de tots els ciutadans, dels mataronins, dels maresmencs. Tenim, doncs, la força de la raó i la unitat política. Volem una societat més justa i per això lluitem.


I malgrat les dificultats, les enormes dificultats, aquesta unió, aquesta tossuderia, aquest clam de justícia, aquesta capacitat de superació que la ciutat ha demostrat ens esperona i encoratja encara més per continuar reclamant solucions justes. Defensant els afectats, hem defensat també una manera de fer, un enfortiment de la dignitat de les institucions, una manera de fer política superant l’immobilisme i demostrant que, quan cal, hi som tots.

20/4/14

Els Armats de Mataró i els seus valors


Mataró s’ha compromès aquest 2014 a ser bandera dels valors. Pot semblar un fet anecdòtic i menor, però no ho és. Els valors són el nostre codi de conducta. De valors en podem trobar a tot arreu; en totes i cadascuna de les petites coses que fem al llarg del dia. De fet, sense aquesta veu interior, que ens fa decidir per unes coses i no per unes altres seria impossible la convivència. Per això, la vella Iluro dels romans ha decidit fixar-se en el que som i en què fem, explicar-ho a la nostra gent i divulgar-ho als de fora. Mataró, ciutat de valors és això, la difusió d’aquelles maneres d’actuar que ens permeten ser millors; la visualització d’uns codis que ens ajuden a relacionar-nos amb els nostres veïns; la identificació d’uns personatges que ens ajuden a entendre el què i el per què d’aquesta ciutat i, sobretot, l’exposició davant del mirall de la vida de les entitats d’aquesta ciutat sense les quals res del que es fa seria possible. Algú dubta que els Armats de Mataró formen part d’aquest col·lectiu que treballa –sense demanar res a canvi—per la seva comunitat?.

Tot just fa un any, en aquesta mateixa revista, vaig escriure: “L’imaginari popular mataroní identifica la Setmana Santa amb les processons, les confraries i les germandats; amb l’esforç i el sacrifici; amb l’altruisme, la solidaritat i el compromís.” Els Armats, tal i com en diem nosaltres, en altres indrets s’anomenen Manaies, Manages o Estaferms, són una part molt activa d’aquesta Setmana Santa i són portadors dels atributs d’aquesta setmana: esforç, sacrifici, altruisme, solidaritat i compromís. Tots ells, valors d’aquests Soldats de la Pau que passegen no solament les seves indumentàries; les seves ganes i la seva tradició; sinó que llueixen amb orgull una història que els porta al 1705, data en què documentalment s’acredita la seva existència.

El Mataró del 2014 és el resultats de moltes anades i vingudes de pobles diferents amb accents diferents; és el mestissatge de cultures diverses que amb el temps han acabat fent un bon maridatge; és en definitiva la força de voluntat i el treball amb valors de moltes persones i entitats que ens han precedit. Entre elles, i ocupant el lloc que es mereix, els Armats.

Il·lusió i alegria

Quan per l’horitzó treu el cap la festa del barri de Via Europa-Nou Parc Central és el senyal que el bon temps es comença a instal·lar al nostre paisatge més immediat -amb l’objectiu no sempre realitzable de quedar-s’hi-. També significa que el calendari festiu de la ciutat inicia un nou cicle. El barri més novell de la ciutat es descara -com es descaren els més joves que reclamen un espai propi- per donar el tret de sortida al programa de festes que s’han de fer a Mataró, i que no s’acabaran fins al mes de setembre.

La il·lusió és un bon punt de partida per superar tots els obstacles. Serveix per fer front als problemes del dia a dia de la nostra història particular, però també serveix per liderar una festa com la de Via Europa-Nou Parc Central. I la conseqüència última de les coses que es fan amb il·lusió, i a més surten bé, és l’alegria. Aquest és l’estat d’ànim òptim: alegria perquè el nostre projecte personal o professional surt tal com havíem imaginat, o alegria perquè el projecte col·lectiu assoleix les fites proposades. Tirar endavant una festa com la de Via Europa-Nou Parc Central és un projecte col·lectiu que surt bé, es fa amb il·lusió i genera alegria i satisfacció.

Tretze edicions de la festa és sinònim de constància, esforç, treball, dedicació, cooperació i solidaritat. No són només paraules, són mots que defineixen valors. Els valors són aquell conjunt d’actituds que ens serveixen per fer front a qualsevol iniciativa que ens proposem; que ens permeten realitzar-les; que ens donen forces per superar els mals moments i, sobretot, que ens ajuden a considerar que el treball dels altres és igual de valuós que el nostre. Els valors, en definitiva, ens aporten aquell plus de respecte i consideració que ens fa ser persones.

Tot això ho podem trobar, també, al treball veïnal. Dedicar hores de lleure per millorar l’entorn on es viu, procurar pel progressiu benestar dels nostres conciutadans o negociar per evitar injustícies, és treballar amb valors. I compartir espai, festa i caliu humà és treballar per la cohesió, un dels valors més anhelats.

Deia que la il·lusió ben entesa ens porta alegria. Ara, toca viure amb il·lusió i alegria la festa de Via Europa-Nou Parc Central. Ara cal sortir al carrer gaudir i compartir.

Moltes felicitats!

(Aquest escrit surt al programa de les festes de Via Europa-Nou Parc Central)

14/4/14

Ja tenim el nou Parlem-ne 125!


Ja podeu llegir el nou Parlem-ne del mes d'abril.

Parlem-ne 125

13/4/14

Bon Sant Jordi 2014


... i la princesa es va mirar el seu cavaller, el que ella havia triat, un Sant Jordi desproveït de tota arma, i va acceptar la rosa que li oferia. Una flor amb els pètals amarats de valors com l’esforç, la solidaritat, la identitat, la justícia, la constància...

La nostra princesa comparteix amb el seu cavaller el bon gust per la bellesa més simple, la d’una senzilla flor, i per l’art de la paraula, que esdevé escriptura, que esdevé lectura, que esdevé sentiment o coneixement. El mateix que assaboria i transmetia el poeta, l’autor teatral, l’historiador i el promotor cultural, Esteve Albert; el mateix que escrivia en occità el Premi Nobel de Literatura Frederic Mistral.

Aquesta princesa que sap el que vol, no dubta a pujar al cavall majestuós del seu Sant Jordi per a creuar rials i rieres, pujar muntanyes i desafiar l’aigua de mar del mes d’abril. Amb l’arma més imbatible que existeix, la més poderosa i immortal, la paraula, marxen plegats a cercar el Drac que té atemorit al seu poble. La valenta i bonica princesa sap que per alliberar la seva gent ha d’unir el seu esforç a l’esforç del seu cavaller. Sense llances, només amb la raó dels que tenen raó; amb la paraula dels que tenen veu, i les lletres dels que escriuen clar. Contra aquesta munició no hi ha cap Drac que s’hi pugui resistir.

Fem de la paraula, el llibre i la rosa l’estendard d’aquest Sant Jordi!

31/3/14

Ple municipal abril 2014


A continuació us adjunto l'ordre del dia del proper ple municipal.

Ordre de dia

23/3/14

Doble satisfacció per la visita de la Volta Ciclista a Catalunya per Mataró


Mataró torna a rebre amb els braços ben oberts la Volta Ciclista a Catalunya. Fa molt de temps que la Volta no venia a la ciutat. Va ser el 1982 quan vam ser final d’etapa i un corredor holandès, Johan van der Velde -que dos anys abans havia estat la revelació del Tour de França- creuava victoriós la meta situada davant mateix del Parc Central. Ara, 32 anys després aquesta ciutat tindrà el doble goig de veure els corredors circular pels seus carrers durant la primera etapa de la Volta i ser la sortida de la segona etapa.

Qui els dies feiners o els festius recorri les carreteres del Maresme veurà, sempre, ciclistes circular-hi. Aquí hi ha molta afició a aquest esport, i no solament perquè la N-II és una carretera plana. Hi ha afició perquè al Velòdrom hi ha rodat els millors ciclistes de totes les èpoques com Miquel Poblet o Guillem Timoner. Precisament és a Miquel Poblet a qui es dedica una meta volant de la primera etapa al seu pas per Mataró. És per tot el que he explicat que per Mataró i per la comarca és una satisfacció que la cursa ciclista més antiga de la península i la tercera més antiga del continent passi per casa nostra i faci cap i casal a Mataró.

La capital del Maresme és una ciutat viva, en transformació constant i amb un patrimoni cultural important que la dota de personalitat pròpia. Ciutat mediterrània, activa i compromesa amb les noves tecnologies i fidel amb la cultura i la seva història.

Mataró té més de dos mil anys d’història. Des de la Iluro romana fins a l’actualitat, la ciutat ha anat creant espais, construccions i manifestacions artístiques que han configurat un paisatge urbà i humà amb personalitat pròpia. Passejant pels seus carrers es poden descobrir els indrets més singulars i les propostes patrimonials més interessants: el llegat modernista de Puig i Cadafalch; la Nau Gaudí, la primera obra -el km 0- d’Antoni Gaudí; les pintures d’Antoni Viladomat; els inicis i l’evolució del tèxtil, etc.

La ciutat té història i té futur; té una indústria vinculada a les noves tecnologies en general -i al tèxtil en particular- i a la salut al voltant de la universitat del Tecnocampus. I, sobretot, viu amb intensitat la festa popular -Les Santes en són un clar exemple- i l’esport. Per això rebem amb satisfacció aquesta doble visita de la Volta.

Benvinguts a Mataró!

12/3/14

Ja tenim el nou Parlem-ne 124!


Ja podeu llegir el nou Parlem-ne del mes de maç.

Parlem-ne 124

3/3/14

Ple municipal març 2014


Com cada mes us avanço l'ordre del dia del proper ple municipal d'aquest dijous.

- Ordre del dia

2/3/14

En defensa dels municipis de Catalunya

A continuació us adjunto l'article que he escrit a El Periodico.

" Una de les errades de la socialdemocràcia que s'aixopluga sota les sigles del PSC ha estat acceptar la dicotomia entre el que és nacional i el que és social, ignorant - i rebutjant, de fet - el patrimoni d'aquells que en la lluita antifranquista van saber sumar les dues qüestions en un únic projecte polític. La socialdemocràcia espanyola durant la transició va emprendre un altre camí conseqüència de les pressions dels opders fàctics que els va portar a defensar el contrari del que havien dit, pensat i escrit en els seus programes polítics - el 27è Congrés del PSOE de l'any 1976, propugnava el lliure exercici del dret a l'autodeterminació dels pobles de l'estat Espanyol-. Amb el pas dels anys, aquest canvi de posicionament ha portat a l'actual paràlisi constitucional en plena crisi econòmica, social i territorial que paradoxalment afavoreix l'impuls ultra dretà dels sectors més conservadors. 

No s'entén doncs, que hi hagi a Catalunya qui encara postuli aquesta mateixa dicotomia, i a més ho faci en el terreny municipal, parlant d'un municipalisme identitari versus un municipalisme social, que justificaria teòricament l'existència de la divisió en dues organitzacions del municipalisme català. És aquesta una visió antiga i maniquea que està allunyada de la realitat. Són els defensors de la recentralització els mateixos que pretenen desmuntar les conquestes socials de la socitat del benestar traient dels municipis les competències més directament relacionades amb aquest àmbit. La situació d'indefensió que ha provocat la reforma local protagonitzada pel PP, amb l'acord i assentiment de l'actual directiva de la Federación Española de Municipios y Provincias és el que permet demanar la suspensió de relacions amb un ens que és l'actual refugi dels nous centralitzadors i del conservadorisme social més tronat. 

La majoria dels electes locals catalans que militen en partits de llarga tradició democràtica, accepten que el municipalisme té com a base princiapl el serveia a la ciutadania i la defensa de l'autonomia local davant la resta de les administracions territorials. Són els que defensen mesures que permetin la reforma del sistema de finançament local i que disminueixin la desafecció de la ciutania, proposant canvis en el sistema de representació i en les formes de participació. Però sembla un autèntic contrasentit dir-ho i a l'hora mostrar-se incòmode amb el posssible exercici del dret a decidir del nostre poble, que en seria la màxima expressió de la radicalitat democràtica que es pregona. Denunciar aquesta incoherència, no té res a veure amb un suposat tacticisme de curta volada sinó que és l'expressió d'un nou municipalisme català que ha de ser una institució clau del futur nou estat català del benestar, que ha d'evitar la dicotomia entre social i nacional que alguns, allunyats de l'actual batec de la història, encara formulen". 

5è aniversari del Ball de Gitanes a Mataró































Aquest dissabte al matí, amb una plaça Santa Anna plena de gom a gom i la música de la Principal de la Bisbal, l'Associació Cultural i d'esbarjo Mestres del Gai Saber han celebrat el seu 5è aniversari, 5 anys de molta feina i il.lusió. 

Enguany s'ha estrenat la colla jove "La Corranda", que estic segur serà la següent generació. 

També vull felicitar a tota la colla per la seva espontaneïtat i sacrifici i fer-nos passar un matí agradable.