18/4/07

Els negocis a USA



A les 7 del matí tothom esmorzant amb en Chris Gill, President & CEO de SVASE (The Silicon Valley Association of Startup Entrepreneus ; . En 45 minuts ens ha explicat com tenir èxit en els negocis a USA. Després hem visitat el Campus de YAHOO en total 22 Edificis, on ens han explicat quin és el procés que utilitzen per a crear les aplicacions i verificar-ne la “usabilitat” (forma amb la que els usuaris utilitzem la internet). Val a dir que, les instal.lacions són brutals. Espai per tot arreu, un gimnàs immens, camps de basquet, jardins impressionants, cafeteries i restaurants gratuïts, i un ambient molt molt jove i gent de tot el món. Caram!, la mitjana d’edat són 30 anys i no s’estan de contractar i descontractar gent a mesura que tenen noves idees o les velles deixen de funcionar. Aquí el sistema que es porta és el “dilluns no torno” i el “tingui el seu salari, dilluns no cal que vingui”. És una forma de fer absolutament consubstancial a la seva forma d’entendre la vida i prou. La gent busca constantment noves oportunitats quan no li agrada la feina que fa. Les empreses tenen molta feina per retenir a la gent. Al Silicon Valley coses com que, et rentin el cotxe una o dues vegades per setmana és un incentiu , o la perruqueria ...

Ens hem de fer a la idea de que Califòrnia
té el 36% de les exportacions d' USA, i tota soleta podria ser la 5ª potència econòmica mundial.

Pels que vivim en el món tecnològic, SV és com trobar a tots els teus companys de viatge junts. Porta per porta ...

Després hem anat al SRI Stanford Research Institute
que és un Centre privat de recerca amb el focus principal posat en la innovació. Durant els seus 60 anys d’existència, entre altres moltes coses, han inventat el mouse, l’interface d’usuari del PC, van tenir el primer nodo d’internet (ARPAnet) i van establir el primer Network Information Center (NIC) d’internet. Ens ha rebut i acompanyat, Mr. Eugene Thiers, un xilè establert a Califòrnia, gran coneixedor i enamorat de Catalunya que fins i tot té clar que vindrà a retirar-se al nostre País. Hem estat parlant amb ell, potser hores, i he quedat bocabadat de com veu les coses. Clar que les veu des d’una atalaia privilegiada però, cal tenir la ment molt oberta per veure-ho tant clar. No s’està de dir el que pensa mai, agradi o no. Ens ha dit que no estem aprofitant les oportunitats que teníem i que fa temps van fer un diagnòstic sobre la situació catalana, que ha quedat guardat en un calaix. Ha arribat a dir que, si no ens movem ràpid, “serem els millors taxistes del món, gent amb dues carreres, però res mes”. Potser una mica apocalíptic però quan ha explicat exemples hem vist els riscos reals. Certament, en una economia globalitzada, pensar en local i tenir mides locals no és cap garantia de futur i encara estem massa tancats en nosaltres mateixos.

Allà hi hem vist un projecte de recerca d’un “cirurgià” operant en remot, mitjançant robots, nous teixits amb “muscle artificial”, etc. L’ambient era absolutament de niu de savis grillats. Imagineu, literalment, les habitacions d’un hospital on cada cubícul és ocupat per un d’aquests genis, taules brutes, plenes de papers (piles) que quan ja no hi caben van a terra (més piles), estris científics de tota mena, pissarres, etc. No se si és la teoria del caos o és que no hi ha altre manera de fer-ho.
Segons en Gene, nosaltres, els Europeus, investiguem el que ens interessa i ells el que és important. Segons aquesta teoria el que és important té mercat i, per tant, és negoci i el que a nosaltres ens interessa, de vegades no. L’SRI està absolutament orientat al negoci, empreses i institucions. Molts governs, van allà a buscar solucions, la majoria de vegades quan ja s’ha intentat trobar-les per altres mitjans, quan no se’n surten, van a l’SRI i, normalment, la solució existeix o es pot crear. Pensem que hi ha més de 900 investigadors, alts graduats, tots amb molta experiència pràctica.

A la tarda, hem visitat Cisco
, un altre d’aquests monstres (52.000 empleats).

Després hem tornat a San José on hem tingut una tertúlia i una trobada amb empresaris locals.

Cal dir que hem estat tot el dia amb l’Andreu Veà
, un excel·lent amfitrió al Silicon i un company fabulós. Us recomano escoltar (en directe) la seva tesi . Aprendreu d’on surt internet, d’una forma molt senzilla.