7/7/09

Pisos contenidor a Figuera Major. Ja hi ha projecte!


Revolucionarà el mon de la construcció? 30 pisos, construcció normal 18 mesos, aquesta 3 mesos segons el Regidor d’Habitatge, Sr. Teixidor.

La diferència de cost, entre 500 i 600 euros els contenidor i uns 700 en construcció tradicional no és tant important (tot i que ho és) si es considera que, avui, el cost del sòl és el que marca fortament els preus però sí que hi ha molta diferència quan al temps de construcció. També s’hauria de considerar l’impacte sobre la reducció de la ma d’obra i el canvi de model que significa.

He insistit en la necessitat de que el govern faci, públicament, un debat tècnic i no polititzat sobre aquesta innovació. No ho volen fer i ho emmascararan en una jornada sobre habitatge. Això ja va quedar clar davant la negativa a acceptar la nostra proposta. Tampoc deixa de ser curiós que com que no hi ha una “fàbrica de pisos contenidor” hem buscat uns arquitectes que se’n inventin una proposta mataronina.

Bé, a mi no m’està malament si davant un debat tècnic seriós es conclou que val la pena intentar-ho. La resposta lògica seria a què estem esperant ? El que em sembla és que, ara per ara, només hi ha l’encaparrament polític però qui sap, de vegades els pioners només confien amb seu olfacte, no escolten a ningú, i tot i això se’n surten, no?

En tot cas, pisos contenidor i, per exemple, sense aire condicionat (avui diuen que no n’hi haurà) ... hauran d’estar molt estudiats. Sí senyor. Potser és una nova tècnica del govern local i, a partir d’ara, tocarà obrir finestres enlloc de posar aire condicionat. A mi ja m’està bé provar-ho però és que una cosa és fer-ho per convicció i si no funciona, connectes l’aire, i l’altre és que no s’hagi ni pensat en com es posaria la maquinaria si la situació fos insostenible. Clar, potser és que com que la promoció seria per a joves fashion tant li és.

En fi, quan parlo de debat tècnic, parlem precisament d’això. No es pot jugar tant alegrement ja que no hi ha experiència de persones vivint en capses de ferro en situacions climàtiques com les nostres i, per tant, caldria parlar-ne a fons.
Bé, és que avui ha passat allò de sempre ...
De no tenir res, a tenir-ho tot. Aquest matí, sense que sortís a l’ordre del dia de la Comissió de Serveis Territorials, ens han explicat –sobrevingudament- que ja tenim projecte dels pisos contenidors per Figuera Major. De moment, una maqueta més o menys agraciada i uns planells ...
A la tarda, s’havia convocat un Consell d’administració extraordinari de PUMSA, amb un únic punt a l’ordre del dia: els pisos contenidor. Aquí, ja ens han ensenyat un power point amb més imatges i planells, i amb totes les respostes a les preguntes que m’han vingut al cap.
A totes dues reunions, representant a la oposició municipal, només hi érem CiU. Res a dir, tot el govern per nosaltres.

La llàstima d’aquesta manera de fer les coses és que, com que no t’envien res abans ni et donen res durant la reunió, la informació et ve tota de nou i tens poc temps per reaccionar als conceptes tècnics. És allò d’agafar al contrari en fred !
Bé, suposo que d’aquí pocs dies, la premsa n’anirà plena i ens assabentarem de més coses. Tot seguit, el govern ens enviarà la informació que ens havien ensenyat i tothom content.


Com està el Gremi de Constructors !
Tot seguit després de PUMSA, he anat a l’IMPEM on es presentava un estudi sobre l’estat del sector de la construcció a Mataró. El tema ha acabat en un debat i amb declaracions molt pujades de to (per part del Gremi) i retrets creuats (IMPEM/GREMI/CCOO). Haurem de mirar-nos en profunditat l’estudi que penjaran al web però les recomanacions i reflexions són sí o sí. Potser les solucions no seran aquestes ni serviran per tothom, segur, però el que cal és actuar perquè res tornarà a ser com ha estat fins ara. Debatre en base a tòpics, consignes i estereotips no porta enlloc. El sector està tocat però només el que sàpiguen re-fundar el negoci del “constructor” se’n sortiran. N’estic segur. Sindicats i administracions públiques també hauríem de fer autocrítica. Mentre ha durat, tothom hi ha guanyat (o s'ho ha pensat). Ara, les culpes, també han de ser compartides i, la sortida, conjunta. La directora de l’IMPEM, molt correcte en tot moment, ja ho ha dit: “tots hem especulat”. Suposo que li ha sortit de dins però alguns ens hem quedat de pedra. Ja era hora que algú ho reconegués!

També curiós el fet de que només CiU hi érem. Ni la regidora de promoció econòmica, ni el d'urbanisme, ni el d'habitatge, ni els grups de la oposició. Es pot disculpar a l'Alcalde perquè és fora però, ningú més? Directora de l'IMPEM, Srs. del gremi, o bé l'informe no tenia interès o bé algú ja el coneixien i han preferit fer un "mutis". Què ha estat?