Francesc Cabana és enguany el protagonista de l'acte institucional que promou cada any Òmnium Cultural amb motiu de la Diada. L'actualment vicepresident de l'Ateneu Barcelonès, advocat i historiador de l'economia catalana, oferirà la conferència "L'economia catalana, un model malgrat tot".
Serà el dijous, 9 de setembre, a les 8 del vespre al Saló de Sessions de l'Ajuntament.
Barcelona, 1934
Advocat i especialista en temes econòmics. Llicenciat en Dret.
La seva activitat professional sempre s'ha centrat en el món econòmic. Ha treballant a la Borsa de Barcelona (1957-1959), a Banca Catalana (1959-1982), com a Consultor financer per compte del Banc Mundial per als països del Tercer Món (1984-1992), i com professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya (1997-2005).
Ha dedicat una bona part de la seva activitat a investigar i escriure sobre el món i els protagonistes de l'economia catalana. Una vintena de llibres acrediten la seva dedicació permanent al tema: “La Banca a Catalunya”, “Bancs i banquers a Catalunya”, “Història del Banc de Barcelona”, “Banca Catalana. Diari personal”, “Fàbriques i Empresaris. Els protagonistes de la Revolució Industrial a Catalunya”, “Caixes i Bancs de Catalunya”, “Episodis de la burgesia catalana”, “37 anys de franquisme a Catalunya”, o els més recents “Madrid i el centralisme. Un fre a l’economia catalana”, “Els anys de l’estraperlo”, i “La saga dels cotoners catalans”, aquest darrer publicat l'any passat.
Col•laborador habitual del diari Avui, també ha estat coordinador i un dels redactors de la “Història Econòmica de la Catalunya Contemporània” , dirigida pel doctor Jordi Nadal.
El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi. També ha estat guardonat amb Premi “Estudis” dels IV Premis Bonaplata de Patrimoni Cultural, que atorga l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya i amb el primer Premi Joan Sardà i Dexeus, atorgat pel Col.legi d’Economistes de Catalunya.
És col•legiat d’honor del Col•legi de Periodistes de Catalunya (2003) i del Col•legi d’Economistes de Catalunya (2006).