2/5/08

M.I.T. I H.B.S. (MASSACHUSETTS INSTITUTE OF TECHNOLOGY I HARVARD BUSINESS SCHOOL)














Està aviat dit però avui hem estat a dos llocs mítics.
Anys i panys sentint a parlar del MIT o de HARVARD i fins avui no hi he posat els peus. My god!
Com és possible? Doncs perquè la vida és com és i tampoc m’ha anat malament però cal dir que aquí se sent quelcom diferent. Potser pel fet mateix del que ho hem sentit i vist en mil llibres o al cinema.
Des del punt de vista visual no m’ha generat cap impacte, més enllà de que es nota la pulcritud i la orientació a un campus energètic, absolutament orientat a treure el màxim profit dels millors talents per trobar les millors idees i “monetitzar-les”, of course.
En aquesta àrea (Boston) hi ha més de 100 intitucions entre Universitats i Colleges. Diuen que és el punt del mon amb major concentració de saber.
A les 8,15 hem sortit a peu de l’hotel per anar a l’Stata Center on hi hem estat fins a dos quarts de dues en que ens hem dividit per anar a diferents laboratoris en funció del que vam voler veure cadascú. Us deixo l’agenda súper interessant que hem tingut al matí. Primer ens ha donat la benvinguda el Consul General d’España el Sr. Carlos Robles (tot un diplomàtic), paraules del Sr William Carnes (Deputi Mayor of Barcelona) i després ja ens han presentat la iniciativa del MIT Spain i ens han parlat sobre la seva potencialitat (m’ha anat molt bé el lunch networking perquè he aprofitat per parlar amb l’Alice –coordinadora- i el Luis Perez-Breva per aprofundir alguna possibilitat de fer coses amb ells) Veurem ...
Ens ha parlat també del projecte la Dra. Mercedes Balcells que també és Co-Directora del MIT-Spain que ens ha parlat sobre la investigació que fa aquí.
Dels dos Keynote speakers, el que més m’ha agradat –per passió i contingut- ha estat el Rich Kivel, CEO TheraGenetics i membre del Global Board of Directors del MIT Enterprise Forum. Ens ha parlat sobre: International Entrepreneurship & Global fundraising strategies.
En Charles Cooney, Professor of Chemical and Biochemical Engineering, Faculty Director for Deshpande Center for Technological Innovation ens ha parlat sobre Accelerating Innovation from University Research i, tot i que ha dit veritats i coses interessants, m’ha semblat menys apasionat.
Després, jo m’havia apuntat per tenir una sessió al Entrepreneurship Center on hem carregat de valent preguntant sobre el funcionament d’aquest laboratori i del mon de l’emprenedor al MIT, al Profesor José Pacheco, que n’és el Program Manager. Se li nota que porta sobre les esquenes la experiència de centenars d’assessoraments a empreses reals i que ho viu de forma constant i directe. El més contundent ... quan ens ha parlat de les 100/120 hores de feina setmanals que treballen els que comencen aquestes startups. Que no és possible? I tant !
Les fotos que es veuen del carrer són vistes mentre caminavem entre l'Stata i l'altre edifici.

HARVARD BUSINESS SCHOOL
Després hem anat a la HBS Harvard Business School on el profesor Francisco de Asís Martínez-Jerez ens ha fet una presentació de l'escola idel seu MBA, també súper apassionada, de l’Escola, del seu funcionament i dels projectes d’expansió que tenen. Ha estat bé el fet d’acompanyar-se de 3 alumnes de Barcelona, dos d’ells ex-UPC, que ens han explicat les seves vivències.
Hi ha hagut un moment en que s’ha palpat la tensió perquè xerrada ha pres aires de crítica irreflexiva cap al nostre sistema universitari però, afortunadament, en Josep Casanovas i la Raquel Egea han sabut posar les coses al seu lloc. Després d’això, passejada pel Campus, foto de grup, foto Maresme i corrent cap al següent lloc.
El Cambridge Innovation Center ... que està bé però no m’ha semblat massa més que un Business Center amb un model de negoci a 1000$ mensuals per usuari (sense més costos). Això sí, excel.lents instal.lacions i al rovell del MIT.