Aquí teniu totes les ponències aprovades.
PONÈNCIA 1
L’APORTACIÓ DE CDC A LA REFUNDACIÓ DEL CATALANISME
En Quico Homs presenta el dictamen de la ponència 1 dient que l’objectiu era que ningú hi guanyés ni hi perdés i, sobretot, que el catalanisme arribi a acords perquè, si no ho fem, si el catalanisme no hi arriba, els que sí que hi arriben són els altres i, llavors, governa qui governa.
El text s’ha enriquit molt. En tenim una prova que és que el text, p.e. ha passat de 37 a 57 planes i per tant, vol dir que les aportacions dels delegats i delegades ha estat fonamental.
Per tant, ha estat un text que no ha estat gens improvisat i enriquidor en el que hi ha participat tothom qui ha volgut. Hem volgut escriure el que pensem situant-ho en un context, que és en el que vivim, i per tant, repeteixo, ja ho vaig dir ahir, si al final ens en sortim, aquest congrés i les seves aportacions hauran fet història.
Deia un científic que, en aquest País, hi ha una certa tendència a “creure” més que a “conèixer” i que, per tant, hi ha una certa deriva en els nostres governants a tendir a creure que “passarà això o allò” sense conèixer massa els perquès. “Evidentment, llavors passa el que passa”.
El catalanisme ha de ser motor de canvi. Des del catalanisme és des d’on s’ha fet avançar el País els darrers 150 anys. Situem a les persones al centre del projecte polític. El catalanisme s’ha de comprometre indestriablement a la regeneració de la democràcia.
Acabo amb la plana 1 de la ponència, aportació d’un esmenant:
“La llibertat es perd per la por i es guanya pel seu exercici.
El passat, doncs, per aprendre. El futur per mantenir l’esperança. El present per ser-hi amb fermesa.”
Es vota i queda aprovada al 999% prèvia votació d’una esmena de l’Ignasi Guardans que no surt endavant. Era l’esmena viva 904 que ha estat emesos 1134, positius 304 26,81 neg 786 69,31 en blanc 44 3,88 rebutjada.
Votació dictamen 1141 afirmatius 1118 97,98% negatius 2 0,18% blanc 21 1,84%
PONÈNCIA 3
ORGANITZACIÓ, L’APORTACIÓ DE CDC A LA CASA GRAN DEL CATALANISME
En Lluís Corominas presenta el dictamen. Debat intens, acabat molt tard però al final, amb només un vot en contra. Això vol dir que tot i el debat llarg, tothom va poder reflectir el seu pensament en la ponència.
Veig que la majoria de coses que va explicant són temes molt tècnics, relacionats amb els estatuts i funcionament de partit i que cal veure el text.
Pocs canvis, potser palesar el debat de que es demana que el Consell Nacional tingui un paper més de control i més actiu.
Sobre la Federació també s’hi va parlar molt per arribar a consensuar un document que va ser aprovat molt majoritàriament: “la voluntat de Convergència segueix sent la fusió, essent conscients que per arribar-hi hem de ser tots dos i si no potser, que es compleixi estrictament els pactes del 2004 que s’havien pactat entre Convergència i Unió”. També es va acordar que a tots els Consells Nacionals s’hi inclouria un punt de l’ordre del dia per fer el seguiment d’aquests acords, creant prèviament una comissió a aquest efecte.”
En les eleccions municipals, on va haver-hi conflicte, Convergència podrà decidir anar-hi per separat. En els llocs on no hi va haver conflicte, el règim serà com fins ara però també es podrà decidir si es va per separat i serà el Comitè de Federació qui ho decidirà atenent a les conseqüències que se’n puguin derivar.
És a dir, no s’ha volgut obrir la porta –HI HI ESTIC MOLT D’ACORD- a que a tots els municipis de Catalunya es pugui anar per separat. Va quedar ben palès que la gran majoria no volia el trencament.
Cal dir que en aquesta ponència, el President de la Comissió ha estat en Ramon Camp a qui se li ha notat l’ofici i gràcies a aquest fet, els debats han anat “fins”. Ramon, ets un crack !!
Vots emesos 1197 a favor 1166 97,41% no 21 1,75% en blanc 10 0,84%
PONÈNCIA 4
REGENERACIÓ I QUALITAT DEMOCRÀTICA
Defensa el dictamen la Maite Fandos.
En aquesta ponència hi ha idees, reflexions i bona voluntat però també recull propostes concretes, algunes que ja s’han recollit en la ponència d’estatuts i que avui ja hem aprovat. També n’hi ha altres que desenvoluparem en reglaments posteriors.
Hem apostat per la regeneració democràtica i que ha de sortir de la societat mateixa.
CDC ens implicarem en la regeneració creant noves formes de participació, apostant per la cultura de l’esforç, prioritzarem la funció pedagogica de la política, un estil proper a la ciutadania, els nostres càrrecs electes hem d’adoptar un codi deontològic, transparència, austeritat i ètica, valors que sempre han tingut però que volem fer-los visibles a la societat.
Apostem per que els programes electorals siguin veritables compromisos ferms, expressats en llenguatges entenedors
Crearem una comissió al consell nacional per fer el seguiment d’aquests compromisos.
Apostar per revisar la normativa electoral en temes com els que ens permeten les actuals noves tecnologies.
Parlem, també, d’organismes públics que puguin fer un seguiment del compliment dels compromisos dels governants.
Es demana més activitat de la direcció del partit en relació a la proximitat al territori.
Hem parlat del dret a decidir de la ciutadania impulsant la llei de referèndums, nova llei electoral amb un sistema de doble vot tant al parlament com a les alcaldies.
La Presidenta ha estat la Carme Laura Gil, també blocaire.
PONÈNCIA 2
ACCIÓ POLÍTICA: PROPOSTES I RESPOSTES.
La Meritxell Borràs !!
També s’hi ha treballat a fons perquè tothom podés sentir-se reflectit en el text, text que ha aconseguit posar a punt i al dia un ideari de CDC respecte al nostre sentit de País, en el sentit, sobretot, de totes i cadascuna de les persones. Ens sentim orgullosos del nostre discurs, el que hem fet al llarg de la nostra història i, a voltes, nedant contra corrent , trencant en moltes ocasions aquest discurs monolític que se’ns vol imposar. Discurs que hem pogut portar a la pràctica on hem governat, des de la generalitat però també en tants i tants ajuntaments (més de 500) des d’on hem fet polítiques pensades per la gent.
Les polítiques pensades per la gent, les polítiques socials, les que pensen en la gent gran, en les vídues, en les escoles bressol, però també en les que pensen en donar resposta creant feina, creant empresa –bàsic per fer País- això s’ha fet fent progressar el País des d’on hem governat.
Sabíem que se’ns encomanava una feina molt difícil que era actualitzar i posar al dia el que era la pedra filosofal, que és que afronti de cara i amb garantia els reptes socials que tenim com a País i a la vegada sigui realista en que tothom si senti còmoda, integrat i inclòs. Aquest ha estat l’èxit de Convergència durant tots aquests anys.
Hem abordat una sèrie de temes vitals. L’estat del benestar per donar resposta a les persones. L’administració ha de ser garant d’aquestes polítiques però no n’ha de ser l’únic proveïdor. Creiem també en el tercer sector que també pot donar respostes a les necessitats de la gent. Creiem en darrer terme en al dret a decidir de les persones en decidir el tipus de servei que volen rebre. Hem parlat de la família, de l’habitatge, de la immigració –dels nouvinguts- de les noves persones que s’incorporen al País. Hem parlat de la necessitat de que la persona tingui un compromís a la vers el País però també del País en vers la persona. Hem parlat de la llengua i de la cultura, eixos bàsics de la nostra realitat nacional que ens identifica com a poble i probablement pel que també estem militant a convergència, aquest eix comú de ser catalans. De la cultura de l’esforç, amb la sensació de que no ens podem permetre perdre el que era i ha de continuar ser una divisa del nostre País.
La necessitat de poder dominar tres idiomes... Hi tenim posada la banya tot i que és difícil ... i del model econòmic per poder generar riquesa per fer polítiques socials. Sense motor les polítiques socials ens les haurem de pintar a l’oli.
Hem de generar i potenciar el talent.
Hem de facilitar les coses a les empreses, a les persones que exposen el seu patrimoni no se’ls ha de posar pals a les rodes.
Respostes serioses de cara a les petites, mitjanes i grans empreses però també a les cooperatives a l’economia social i als autònoms, dels qui ara tothom se’n omple la boca però que qui els ha defensat des del primer dia ha estat CDC.
També hem parlat de la cooperació, sabent que no podrem -Catalunya tota sola- salvar el mon però hi hem de treballar, hem parlat de les infraestructures, carreteres, aeroports, sense complexes perquè hem estat pioners amb les energies renovables, també parlant de l’energia nuclear, també en tot el tema de l’aigua, hem parlat també de protegir i vetllar per el territori , pel medi ambient ...
Des del respecte a les persones i a la consciència de cadascú hem parlat dels nous avenços científics que faran que ens dotem d’un comitè ètic d’experts per poder tractar els temes que ben segur se’ns presentaran. En un àmbit que afecta a la consciencia hi ha d’haver llibertat de vot per tots els de cdc que és un valor , de sempre, d’aquest partit.
Tenim un nou full de ruta i estem a punt, amb il.lusió, i preparats per tirar totes les nostres propostes endavant.
P2 emesos 1256 si 1249 99,44% no 2 0,16% blanc 5 0,40%
L’APORTACIÓ DE CDC A LA REFUNDACIÓ DEL CATALANISME
En Quico Homs presenta el dictamen de la ponència 1 dient que l’objectiu era que ningú hi guanyés ni hi perdés i, sobretot, que el catalanisme arribi a acords perquè, si no ho fem, si el catalanisme no hi arriba, els que sí que hi arriben són els altres i, llavors, governa qui governa.
El text s’ha enriquit molt. En tenim una prova que és que el text, p.e. ha passat de 37 a 57 planes i per tant, vol dir que les aportacions dels delegats i delegades ha estat fonamental.
Per tant, ha estat un text que no ha estat gens improvisat i enriquidor en el que hi ha participat tothom qui ha volgut. Hem volgut escriure el que pensem situant-ho en un context, que és en el que vivim, i per tant, repeteixo, ja ho vaig dir ahir, si al final ens en sortim, aquest congrés i les seves aportacions hauran fet història.
Deia un científic que, en aquest País, hi ha una certa tendència a “creure” més que a “conèixer” i que, per tant, hi ha una certa deriva en els nostres governants a tendir a creure que “passarà això o allò” sense conèixer massa els perquès. “Evidentment, llavors passa el que passa”.
El catalanisme ha de ser motor de canvi. Des del catalanisme és des d’on s’ha fet avançar el País els darrers 150 anys. Situem a les persones al centre del projecte polític. El catalanisme s’ha de comprometre indestriablement a la regeneració de la democràcia.
Acabo amb la plana 1 de la ponència, aportació d’un esmenant:
“La llibertat es perd per la por i es guanya pel seu exercici.
El passat, doncs, per aprendre. El futur per mantenir l’esperança. El present per ser-hi amb fermesa.”
Es vota i queda aprovada al 999% prèvia votació d’una esmena de l’Ignasi Guardans que no surt endavant. Era l’esmena viva 904 que ha estat emesos 1134, positius 304 26,81 neg 786 69,31 en blanc 44 3,88 rebutjada.
Votació dictamen 1141 afirmatius 1118 97,98% negatius 2 0,18% blanc 21 1,84%
PONÈNCIA 3
ORGANITZACIÓ, L’APORTACIÓ DE CDC A LA CASA GRAN DEL CATALANISME
En Lluís Corominas presenta el dictamen. Debat intens, acabat molt tard però al final, amb només un vot en contra. Això vol dir que tot i el debat llarg, tothom va poder reflectir el seu pensament en la ponència.
Veig que la majoria de coses que va explicant són temes molt tècnics, relacionats amb els estatuts i funcionament de partit i que cal veure el text.
Pocs canvis, potser palesar el debat de que es demana que el Consell Nacional tingui un paper més de control i més actiu.
Sobre la Federació també s’hi va parlar molt per arribar a consensuar un document que va ser aprovat molt majoritàriament: “la voluntat de Convergència segueix sent la fusió, essent conscients que per arribar-hi hem de ser tots dos i si no potser, que es compleixi estrictament els pactes del 2004 que s’havien pactat entre Convergència i Unió”. També es va acordar que a tots els Consells Nacionals s’hi inclouria un punt de l’ordre del dia per fer el seguiment d’aquests acords, creant prèviament una comissió a aquest efecte.”
En les eleccions municipals, on va haver-hi conflicte, Convergència podrà decidir anar-hi per separat. En els llocs on no hi va haver conflicte, el règim serà com fins ara però també es podrà decidir si es va per separat i serà el Comitè de Federació qui ho decidirà atenent a les conseqüències que se’n puguin derivar.
És a dir, no s’ha volgut obrir la porta –HI HI ESTIC MOLT D’ACORD- a que a tots els municipis de Catalunya es pugui anar per separat. Va quedar ben palès que la gran majoria no volia el trencament.
Cal dir que en aquesta ponència, el President de la Comissió ha estat en Ramon Camp a qui se li ha notat l’ofici i gràcies a aquest fet, els debats han anat “fins”. Ramon, ets un crack !!
Vots emesos 1197 a favor 1166 97,41% no 21 1,75% en blanc 10 0,84%
PONÈNCIA 4
REGENERACIÓ I QUALITAT DEMOCRÀTICA
Defensa el dictamen la Maite Fandos.
En aquesta ponència hi ha idees, reflexions i bona voluntat però també recull propostes concretes, algunes que ja s’han recollit en la ponència d’estatuts i que avui ja hem aprovat. També n’hi ha altres que desenvoluparem en reglaments posteriors.
Hem apostat per la regeneració democràtica i que ha de sortir de la societat mateixa.
CDC ens implicarem en la regeneració creant noves formes de participació, apostant per la cultura de l’esforç, prioritzarem la funció pedagogica de la política, un estil proper a la ciutadania, els nostres càrrecs electes hem d’adoptar un codi deontològic, transparència, austeritat i ètica, valors que sempre han tingut però que volem fer-los visibles a la societat.
Apostem per que els programes electorals siguin veritables compromisos ferms, expressats en llenguatges entenedors
Crearem una comissió al consell nacional per fer el seguiment d’aquests compromisos.
Apostar per revisar la normativa electoral en temes com els que ens permeten les actuals noves tecnologies.
Parlem, també, d’organismes públics que puguin fer un seguiment del compliment dels compromisos dels governants.
Es demana més activitat de la direcció del partit en relació a la proximitat al territori.
Hem parlat del dret a decidir de la ciutadania impulsant la llei de referèndums, nova llei electoral amb un sistema de doble vot tant al parlament com a les alcaldies.
La Presidenta ha estat la Carme Laura Gil, també blocaire.
PONÈNCIA 2
ACCIÓ POLÍTICA: PROPOSTES I RESPOSTES.
La Meritxell Borràs !!
També s’hi ha treballat a fons perquè tothom podés sentir-se reflectit en el text, text que ha aconseguit posar a punt i al dia un ideari de CDC respecte al nostre sentit de País, en el sentit, sobretot, de totes i cadascuna de les persones. Ens sentim orgullosos del nostre discurs, el que hem fet al llarg de la nostra història i, a voltes, nedant contra corrent , trencant en moltes ocasions aquest discurs monolític que se’ns vol imposar. Discurs que hem pogut portar a la pràctica on hem governat, des de la generalitat però també en tants i tants ajuntaments (més de 500) des d’on hem fet polítiques pensades per la gent.
Les polítiques pensades per la gent, les polítiques socials, les que pensen en la gent gran, en les vídues, en les escoles bressol, però també en les que pensen en donar resposta creant feina, creant empresa –bàsic per fer País- això s’ha fet fent progressar el País des d’on hem governat.
Sabíem que se’ns encomanava una feina molt difícil que era actualitzar i posar al dia el que era la pedra filosofal, que és que afronti de cara i amb garantia els reptes socials que tenim com a País i a la vegada sigui realista en que tothom si senti còmoda, integrat i inclòs. Aquest ha estat l’èxit de Convergència durant tots aquests anys.
Hem abordat una sèrie de temes vitals. L’estat del benestar per donar resposta a les persones. L’administració ha de ser garant d’aquestes polítiques però no n’ha de ser l’únic proveïdor. Creiem també en el tercer sector que també pot donar respostes a les necessitats de la gent. Creiem en darrer terme en al dret a decidir de les persones en decidir el tipus de servei que volen rebre. Hem parlat de la família, de l’habitatge, de la immigració –dels nouvinguts- de les noves persones que s’incorporen al País. Hem parlat de la necessitat de que la persona tingui un compromís a la vers el País però també del País en vers la persona. Hem parlat de la llengua i de la cultura, eixos bàsics de la nostra realitat nacional que ens identifica com a poble i probablement pel que també estem militant a convergència, aquest eix comú de ser catalans. De la cultura de l’esforç, amb la sensació de que no ens podem permetre perdre el que era i ha de continuar ser una divisa del nostre País.
La necessitat de poder dominar tres idiomes... Hi tenim posada la banya tot i que és difícil ... i del model econòmic per poder generar riquesa per fer polítiques socials. Sense motor les polítiques socials ens les haurem de pintar a l’oli.
Hem de generar i potenciar el talent.
Hem de facilitar les coses a les empreses, a les persones que exposen el seu patrimoni no se’ls ha de posar pals a les rodes.
Respostes serioses de cara a les petites, mitjanes i grans empreses però també a les cooperatives a l’economia social i als autònoms, dels qui ara tothom se’n omple la boca però que qui els ha defensat des del primer dia ha estat CDC.
També hem parlat de la cooperació, sabent que no podrem -Catalunya tota sola- salvar el mon però hi hem de treballar, hem parlat de les infraestructures, carreteres, aeroports, sense complexes perquè hem estat pioners amb les energies renovables, també parlant de l’energia nuclear, també en tot el tema de l’aigua, hem parlat també de protegir i vetllar per el territori , pel medi ambient ...
Des del respecte a les persones i a la consciència de cadascú hem parlat dels nous avenços científics que faran que ens dotem d’un comitè ètic d’experts per poder tractar els temes que ben segur se’ns presentaran. En un àmbit que afecta a la consciencia hi ha d’haver llibertat de vot per tots els de cdc que és un valor , de sempre, d’aquest partit.
Tenim un nou full de ruta i estem a punt, amb il.lusió, i preparats per tirar totes les nostres propostes endavant.
P2 emesos 1256 si 1249 99,44% no 2 0,16% blanc 5 0,40%