20/12/08

Record als bombers Madern i ClarianaAquest matí hem assistit a la col·locació d’una placa commemorativa en record a la desaparició per accident, fa 50 anys, de dos bombers voluntaris. Mataronins que van sortir de pressa per anar a ajudar en un incendi de Tordera. Malauradament, un accident de trànsit els va segar la vida. Algú recorda que, el fet sortir ràpidament i no omplir totalment el tanc podria haver precipitat l’accident (pel moviment de la càrrega). Avui, això ja és igual però, des de la Ciutat, els hem volgut recordar.
Tot el consistori va recolzar la nostra proposta i que ens va ser feta per en Josep Patau. I és que, a Mataró, la història dels bombers te més de 150 anys.

Com ha dit l'Alcalde en veure que el cordó que havia de descobrir la placa s'ha trencat, "on no arriba la tècnica arriben els bombers".

Aquesta va ser la proposta de CiU:
PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE CIU PER TAL DE CONMEMORAR EL 50È ANIVERSARI DE LA MORT, ESTANT DE SERVEI, DELS BOMBERS MANUEL MADERN I FRANCESC CLARIANA
D’aquí pocs dies, es compleixen 50 anys de l’episodi més negre de la història dels Bombers de Mataró. Va ser el 8 de novembre de l’any 1958 quan dos bombers, Manuel Madern i Francesc Clariana, van morir en acte de servei en un incendi a Tordera.
Els efectius del cos de bombers voluntaris de Mataró es dirigien amb l’autobomba Hispano Suiza i el tanc Ford n. 1 cap un incendi en una industria de suro a la població de Tordera. Quan faltaven pocs quilòmetres per arribar al lloc de l’incendi el vehicle Ford n. 1, que anava apoca distància de l’Hispano, va bolcar en una pronunciada corba de la carretera NII. A l’accident hi va haver dos morts i diferents ferits.
En reconeixement a aquestes dues persones. fa molts anys que un dels carrers de Mataró porta el seu nom i, pel que fa al cos, que recentment ha celebrat el 150è aniversari, l’any 1967 l’Ajuntament li concedí la Medalla d’Or de la Ciutat.
Des de Convergència i Unió creiem que cinquanta anys és un aniversari que mereix ser aprofitat per recordar la tasca que molts homes i dones realitzen a diari per garantir la seguretat de les persones i els seus bens i és per això que proposem al Ple de l’Ajuntament de Mataró el següent,
ACORD:
L’Ajuntament de Mataró proposarà al cos de Bombers de la Generalitat la realització d’un acte conjunt per tal de commemorar el 50è aniversari de l’accident que costà la vida als bombers Manuel Madern i Francesc Clariana.