23/12/08

Lliurament de diplomes a nous mataronins i mataronines.






Després de fer tot el recorregut del pla d’acollida, avui s’ha fet un dels lliuraments de diplomes que acrediten aquest petit esforç.
La sala d’actes del Centre Cívic del Pla d’en Boet era plena de nous ciutadans i ciutadanes a qui es veia orgullosos de ser-hi.
Un cop arribats a la Ciutat i fer el seu empadronament, han decidit seguir la ruta que els oferia el Servei de Nova Ciutadania de Mataró (sessió d’acollida, coneixement de l’entorn i un curs inicial de català de 20hores) de forma que, com a mínim, han entrat en contacte amb la realitat que es trobaran al carrer.
Segurament trigaran un temps a prendre consciència de la duresa del repte. Cal que tots fem l’esforç de saber integrar a aquesta gent que ja signifiquen una de cada sis persones de Mataró. Ells venen a buscar un futur millor del que tenien al lloc d’on venen. Venen, majoritàriament, per quedar-se i això fa que haguem d’esforçar-nos a fer-los veure i comprendre la realitat pròpia del País. Aquí és on tenim la gran assignatura pendent. Molt d’ells veuen que utilitzar el castellà els permet desenvolupar-se al 100% i, en canvi, el català, els significa una dificultat afegida. Aquí és on s’ha de remarcar i explicar-los ben bé quina és la llengua pròpia del País i quin és aquest País on han vingut. Sense aquesta explicació és molt difícil que respectin, aprenguin i utilitzin aquesta llengua. Explicar que a Catalunya hi ha dues llengües cooficials és només explicar-ne només una part. Aquí ens convindria que el regidor Fernández, responsable d’aquest Servei, n’aprengués del discurs que els ha fet l’Alcalde, que ha estat molt diferent del seu.
L’acte, per cert molt ben portat per Josep Palacios i tot el seu equip, va cloure lliurant els diplomes, un per un, a tothom.
Mataró, en aquest aspecte, és pionera i per això, també ha volgut estar amb nosaltres l’Angel Colom, President de la sectorial d’immigració de CDC qui fa pocs dies, juntament amb Montserrat Candini, presentaven el portal nouscatalans.cat